Domů Aktuality Střední odborná škola logistická získala prestižní ocenění

Střední odborná škola logistická získala prestižní ocenění

​V Karlovarském kraji byla doposavad pouze jedna střední škola, které byl udělen mezinárodně uznávaný titul Ekoškola. Pod vedením učitelky Zuzany Juráčkové se jím nově může pyšnit i Střední odborná škola logistická v Dalovicích.

Hlavním cílem vzdělávacího programu Ekoškola je, aby se žáci učili o environmentálních tématech a zároveň sami usilovali o šetrnější provoz své školy a zlepšení jejího okolí. Do projektu je zapojeno přes 44 tisíc škol z 55 zemí světa. V České republice program zaštiťuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstvo životního prostředí.

V rámci programu žáci zakládají školní ekotým, analyzují ekologický stav školy a plánují opatření, která během školního roku realizují. Průběžně se ve výuce učí o tématech, jako jsou odpady, voda, energie, prostředí školy, šetrný spotřebitel, doprava a biodiverzita. Postup práce je pak určen 7 kroky, které školu a její ekotým provedou programem a zaručí naplnění kritérií pro získání mezinárodního ocenění.

Podle výzkumu se žáci z Ekoškol chovají k životnímu prostředí šetrněji než ostatní žáci, častěji sdílí pocit, že mají svým jednání možnost ovlivňovat stav životního prostředí a mají vyšší míru znalostí o odpovědném environmentálním chování v oblasti ekomanagementu. Kromě Střední odborné školy logistické v Dalovicích se titulem Ekoškola pyšní i Gymnázium a střední odborná škola v Chodově.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 24. 5. 2016 - 13:02