Domů Aktuality Do Karlových Varů přijel Legiovlak

Do Karlových Varů přijel Legiovlak

​Do 5. června budou moci lidé navštívit na horním nádraží v Karlových Varech unikátní legionářské muzeum na kolejích. Expozice jim představí život a boj legií na Transsibiřské magistrále během první světové války. Projekt vznikl u příležitosti 100. výročí boje československých legií za samostatný stát.
Během slavnostního příjezdu Legiovlaku do krajského města hejtman Karlovarského kraje Martin Havel podepsal se zástupci legionářů memorandum o spolupráci. „Projekt by měl především mladé generaci přiblížit velmi zajímavou etapu naší minulosti. Ve spolupráci s Československou obcí legionářskou chceme pokračovat i nadále, což jsme dnes stvrdili podpisem společné dohody,“ uvedl hejtman.

Souprava historických vagonů zamíří z Karlových Varů ještě do Chebu, kde si ji lidé budou moci prohlédnout ve dnech 6. až 9. června, dále bude k vidění 11. června v Aši. Všechny vagony jsou sto let staré originály. Návštěvníci zde uvidí zázemí ubytovacího vozu, polní poštu, zdravotní vůz či kovářský vagon s obráběcí dílnou. Způsob boje legionářů pak přiblíží improvizovaný obrněný vůz, který je vyzbrojený dělem a kulomety, či štábní vagon pro plánování operací. Legiovlak je přístupný zcela zdarma každý všední den od 8 do 18 a o víkendech od 9 do 19 hodin.
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 23. 5. 2016 - 11:34