Domů Aktuality Kraj opět přispěje na drobné vodohospodářské akce

Kraj opět přispěje na drobné vodohospodářské akce

​Stejně jako v minulých letech i v tomto roce získají obce v regionu dotace na realizaci vodohospodářských staveb. Pokud to schválí Zastupitelstvo Karlovarského kraje, rozdělí si mezi sebou celkem 10,8 milionu korun.


Dotační titul je určen všem malým obcím do dvou tisíc obyvatel, popřípadě i částem větších obcí do pěti set obyvatel, které nesplňují kritéria ostatních dotačních programů financovaných z fondů Evropské unie či národních zdrojů. Peníze obce mohou využít na stavbu kanalizací, vodovodů, čistíren odpadních vod, úpraven vod nebo vodojemů.

„Sešlo se nám celkem šest žádostí o poskytnutí dotace. Mezi žadateli jsou obce i vodohospodářská sdružení. Ve většině případů jde o projekty na odkanalizování či na rekonstrukci čističek odpadních vod,“ uvedl radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Josef Hora.

S přispěním Karlovarského kraje dojde například k vybudování čerpací stanice odpadních vod a výtlačného řádu v Dražově, který je součástí obce Stanovice. Odpadní vody jsou zde v současnosti čištěny v původních septicích a jejich přepady jsou svedeny do dešťové kanalizace. Vzhledem k tomu, že se Dražov nachází ve II. ochranném pásmu vodního zdroje Stanovice, je výstavba splaškové kanalizace s odvedením všech odpadních vod mimo ochranné pásmo pro obci prioritou.

Dotaci dále obdrží Těšovice na splaškovou kanalizaci, Vodohospodářské sdružení měst a obcí Sokolovska na odkanalizování lokality Tisová – Černý Mlýn, Tuřany na výstavbu vodovodních řádů a přípojek na Návrší, Vodohospodářské sdružení obcí západních Čech na vybudování kanalizace v Abertamech a Vlkovice na stavební opravy čističky odpadních vod.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 16. 5. 2016 - 13:46