Domů Aktuality Pomozte vyčistit Ohři

Pomozte vyčistit Ohři

​Výzvu - vyčistěme břehy Ohře a některé její přítoky - vysílá směrem k veřejnosti Krajská síť místních akčních skupin. Spolu s vodáky a půjčovnami vodáckého vybavení připravuje jarní úklid přibližně stovky kilometrů životadárné řeky a jejího okolí od Chebu po Stráž nad Ohří, v oblasti Žatecka a Postoloprt.

Rozsáhlá operace se odehraje ve dvou termínech a neobejde se bez většího počtu dobrovolníků, které organizátoři různými cestami oslovují. Nejdříve zbaví odpadků v sobotu 16. dubna úseky z Chebu do Kynšperka, z Lokte do Stráže nad Ohří, na Žatecku a Postoloprtsku. O týden později 23. dubna se dočká Ohře mezi Kynšperkem a Loktem a také říčka Teplá od bečovských sádek po Krásný Jez.

„Hlásit se mohou všichni, kterým není řeka lhostejná a chtějí udělat něco užitečného. Uvítáme jednotlivce, celé rodiny, vodáky, turisty, skauty, ochránce přírody, školy a další organizace. Stačí přijít v holinkách a ve vhodném oblečení, občerstvení je zajištěno,“ zve manažerka Místní akční skupiny Sokolovsko Zuzana Odvody. Státní podnik Povodí Ohře dodá rukavice, igelitové pytle a zajistí odvoz sesbíraného odpadu. Vodáci budou uklízet ze svých raftů, ostatní dobrovolníci se vydají podél řeky v předem dohodnutých úsecích.

Pro čištění Ohře na Sokolovsku 23. dubna je sraz naplánován na 9. hodinu v tábořištích Dronte v Kynšperku a v Sokolově. V Kynšperku pak čeká na dobrovolníky na závěr dne večerní posezení s teplým jídlem a dalším občerstvením, na které pořadatelé zajistí zájemcům svoz.

Akci společně pořádá pětice místních akčních skupin, u jejichž manažerů by se měli dobrovolníci předem hlásit na úklid smetí v konkrétních vybraných úsecích Ohře.

Kontakty na manažery místních akčních skupin:

Cheb – Kynšperk: MAS 21 (Olga Blašková, blaskova@mas21.cz, 608 124 002)

Karlovy Vary – Stráž nad Ohří: MAS Krušné hory (Alena Semotamová, mas_khz@volny.cz, 730 145 684)

Kynšperk – Loket: MAS Sokolovsko (Zuzana Odvody, odvody@mas-sokolovsko.eu, 605 108 877)

Břehy Teplé: MAS Kraj živých vod (Kamila Prchalová, krajzivychvod@seznam.cz, 602 414 884)

Žatecko, Postoloprty: MAS Vladař (Josef Ryšavý, josef.rysavy@vladar.cz, 608 025 123)

 
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 8. 4. 2016 - 09:54