Domů Aktuality V karlovarské nemocnici začala výstava o pěstounství

V karlovarské nemocnici začala výstava o pěstounství

​Vestibul pavilonu akutní medicíny karlovarské nemocnice hostí v těchto dnech výstavu "Staňte se pěstounem". Akce je součástí kampaně pro vyhledávání lidí se zájmem o pěstounství. Návštěvníci si ji mohou prohlédnout do 27. dubna a získat více informací o náhradní rodinné péči.

​Během slavnostní vernisáže výstavy připomněl náměstek hejtmana Karlovarského kraje Miloslav Čermák počty dětí, které v ústavní péči čekají na možnost žít v přirozeném rodinném prostředí. „Na území České republiky je to okolo 10 tisíc dětí, v našem kraji asi 330, což není malý počet. Za první čtvrtletí letošního roku bylo do ústavní péče v Karlovarském kraji umístěno nově 20 dětí. Proto jsme velmi rád, že se zatím podařilo pro 11 dětí zprostředkovat náhradní rodinnou péči. Doufám, že dětí, které našly novou rodinu, bude dále přibývat,“ uvedl.

Jeden z pěstounů, ředitel Centra pro dítě a rodinu Valika Petr Zmuda, popsal své zkušenosti s převzetím dítěte do pěstounské péče. „Kdybych se měl znovu rozhodovat, zda si vzít dítě do pěstounské péče, tak bych i přesto, že jde o zásadní krok, neváhal ani minutu,“ zdůraznil. Vernisáže se účastnili také zástupci organizace Náhradním rodinám, Valika nebo Dobrá rodina, kteří popsali, v čem spočívá proces přípravy lidí vhodných stát se pěstouny, jaké jsou možnosti podpory pěstounské péče i způsoby vzdělávání pěstounů. Kromě prohlídky výstavy je pro zájemce připraven dostatek publikací k problematice náhradní rodinné péče.
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 6. 4. 2016 - 13:49