Domů Aktuality Výtvarná soutěž pro seniory zná své vítěze

Výtvarná soutěž pro seniory zná své vítěze

​V uplynulém roce vyhlásil hejtman Martin Havel soutěž pro seniory s názvem „Věk pro nás není překážkou“. Jejím cílem bylo ukázat, že i v pokročilém věku se dá žít aktivně a tvořit. Celkem se sešlo přes čtyřicet prací, přičemž autoři těch nejlepších si dnes odnesli hodnotné ceny v podobě dárkových košů a publikací.
Výtvarná soutěž pro seniory se v letošním roce konala již potřetí. „Těší mne, že si soutěž získala tradici a že je o ní takový zájem. Naší nejstarší účastnicí byla seniorka z Mariánských Lázní, která letos oslaví úctyhodných devadesát šest let. Obdivuji, co dokáží lidé v takovémto věku vytvořit, a přál bych si, abych byl jednou stejně vitální,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Martin Havel.

V odborné porotě zasedli osvědčení hodnotitelé, a sice ředitel Galerie umění Karlovy Vary Jan Samec, vedoucí výtvarného oboru ze Základní umělecké školy Antonína Dvořáka Karlovy Vary Dagmar Svobodová a profesionální fotografka Stanislava Petele. „Hodnocení bylo náročné, protože úroveň přihlášených prací byla nadstandartní. U řady autorů, zvláště nad osmdesát let, jsme obdivovali jemnou techniku práce. Při výběru vítězných děl jsme pak kladli důraz na volnou autorskou tvorbu bez použití předlohy,“ upřesnil Jan Samec.

Všechna soutěžní díla, včetně těch vítězných, jsou k vidění ve vestibulu budovy A Krajského úřadu Karlovarského kraje, Závodní 353/88, Karlovy Vary. Výstava potrvá do 15. dubna a navštívit jí lze ve všední dny v úředních hodinách, tedy v pondělí a ve středu od 8 do 17 hodin, v úterý a ve čtvrtek od 8 do 15 hodin a v pátek od 8 do 14 hodin.

Výsledky soutěže

1. Kategorie – Ruční práce

Irena Černá, Karlovy Vary, Kočka a slepice
František Košina, Karlovy Vary, Šachy
Eva Poučková, Dolní Rychnov, Šperk

2. Kategorie – Kresba, malba, grafika
Josef Rybáček, Karlovy Vary, Rolling Stones
Ivana Fořtová, Karlovy Vary, Vyhozené vzpomínky
Karel Soukup, Chodov, Moderní kompozice

3. Kategorie – Fotografie
Jaroslav Jirásek, Cheb, Z naší zahrádky
Jiřina Lhotková, Cheb, Hajský rybník – Cheb
Zdeněk Reischig, Háje, Poškolák
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 14. 3. 2016 - 15:39