Domů Aktuality Kraj a Karlovy Vary směřují k dohodě o majetkovém vypořádání

Kraj a Karlovy Vary směřují k dohodě o majetkovém vypořádání

​Bez úspěchu se v minulosti vlekla jednání Karlovarského kraje a města Karlovy Vary o vzájemném majetkovém vypořádání. Vždy se našel důvod, proč směnu pozemků nelze dokončit. Současní náměstci pro správu majetku - Dalibor Blažek za Karlovarský kraj a Michal Riško za Karlovy Vary - se rozhodli operaci dovést k cíli. Proběhla už dvě oficiální jednání za účasti vedoucích odborů obou úřadů.

„Ukázalo se, že samotné majetkové řešení není až tak složité. Komplikovanější je předat městu zřizovací listiny k Základní a střední škole Karlovy Vary. Kraj už dříve všechna podobná školská zařízení v regionu městům a obcím předal, jen v případě Karlových Varů se to nedařilo. Snažíme se načasovat plynulé převzetí majetku městem tak, aby kopírovalo školní rok,“ řekl Michal Riško.

„Předmětem směny je i část areálu letiště v Olšových Vratech, kde kraj v zájmu budoucího rozvoje aeroportu usiluje o pozemky v majetku města. Veřejný prospěch vypořádání bude výhodný nejen pro rozvoj turistického ruchu, ale i pro občany kraje,“ uvedl Dalibor Blažek.  

Město kromě pozemku v Americké ulici získá například objekty Domu dětí a mládeže Karlovy Vary a letní tábor Vladař ve Žluticích. Naopak Karlovarský kraj od města převezme pozemky pod budovou nemocnice a pod budovou Domova dětí a mládeže při Střední odborné škole stavební Karlovy Vary. Směnná hodnota majetku se pohybuje kolem 12 milionů korun na každé straně.

Podle náměstka karlovarského primátora Michala Riška je oboustranně výhodné majetkové vypořádání přirozenou a naprosto nezbytnou součástí komunikace mezi oběma institucemi. „Směna bude výsledkem práce, uvážlivého a pragmatického kompromisu a důkazem zlepšených vzájemných vztahů. Za důležitou považuji vůli zabývat se řešením a vnímat odpovědně i zájmy protistrany. Na společném zasedání Rady kraje a Rady města, které se má uskutečnit v únoru, budou možná už nastaveny termíny jednotlivých kroků,“ zmínil Michal Riško. 
 
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 12. 1. 2016 - 11:45