Domů Aktuality Nejlepší kroniku mají v Karlových Varech

Nejlepší kroniku mají v Karlových Varech

​Kronikou Karlovarského kraje byla letos vyhlášena kronika Karlových Varů. Tomáš Tišler, který jí psal, se uznání bohužel nedožil, zemřel letos v březnu. Druhou příčku obsadila chebská kronika Jindřicha Turka a bronz patřil chodovské kronice, kterou vede Jitka Hloušková.


Karlovarský kraj pořádá soutěž „O nejlepší kroniku Karlovarského kraje“ jednou za dva roky a vítězové bývají vyhlášeni v rámci semináře kronikářů. Ani letos tomu nebylo jinak. Na akci, která se konala v Muzeu Cheb, dorazili nejenom kronikáři, ale také starostové, místostarostové a všichni další, kteří se zapojují do psaní kronik.

Součástí semináře byla poutavá přednáška Karla Halla ze Státního okresního archivu v Chebu, který promluvil o kronikách v digitální době a o možnostech, jak k práci využít moderní technologie. Na konci programu pak byli oceněni nejlepší kronikáři. „Do letošního ročníku se přihlásilo nakonec celkem 9 kronik. Hodnotící komise, která byla složena z ředitelů příspěvkových organizací z oblasti kultury, posuzovala nejen grafické a výtvarné zpracování kronik, ale také například jejich přehlednost, formu psaní či jak je vyřešena otázka příloh,“ upřesnila vedoucí oddělení kultury na krajském úřadě Anna Klímová.

Další ročník soutěže „O nejlepší kroniku Karlovarského kraje“ bude vyhlášen v roce 2017. „Karlovarský kraj chystá pro další ročníky řadu změn, jejichž cílem je zvýšení zájmu o soutěž. Změny budou spočívat například v rozdělení soutěžících do kategorií dle velikosti obce či města,“ doplnila Anna Klímová.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 24. 11. 2015 - 11:37