Domů Aktuality Pacientům chebské onkologie pomůže nový moderní přístroj

Pacientům chebské onkologie pomůže nový moderní přístroj

​Nemocnice Cheb už brzy nabídne onkologicky nemocným pacientům moderní lineární urychlovač. Přístroj, který pořídil kraj ve spolupráci s Karlovarskou krajskou nemocnicí, umožní podstatně šetrnější léčbu. Jak dnes uvedl hejtman Martin Havel, zářič přišel na 98 milionů korun, z toho 85 procent činila dotace z EU.

​„Vybavení nemocnic kvalitní technikou je dlouhodobě jednou z priorit Karlovarského kraje. Daří se nám čerpat dotace z Evropské unie a tuto prioritu naplňovat. Chebské oddělení radioterapie a klinické onkologie jako jediné v kraji nabízí lůžkovou péči onkologickým pacientům, kteří díky dalšímu zvyšování kvality nebudou muset vyhledávat služby jiných zdravotnických zařízení mimo region,“ řekl hejtman Karlovarského kraje Martin Havel. Přístup ministerstva zdravotnictví i zdravotní pojišťovny ocenil náměstek hejtmana Jakub Pánik. "Zvyšovat úroveň vybavení pro onkologické pacienty z celého regionu v chebské nemocnici se nám podařilo na základě vstřícnosti ministerstva zdravotnictví a garance Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR, že bude financovat onkologickou péči v Chebu i po roce 2015," připomněl.

Podle slov generálního ředitele Karlovarské krajské nemocnice Josefa Märze patří  instalovaný lineární urychlovač k nejmodernějším zařízením v České republice a jeho hlavní předností je především vysoká přesnost. "Díky ní bude možné lépe zacílit léčbu nádorových onemocnění, a ta bude pro pacienta šetrnější i účinnější," upřesnil Josef März.


Pro lineární urychlovač musela být vybudována samostatná přístavba umístěná u pavilonu C. Na tento projekt s náklady ve výši okolo 37 milionů korun kraj získal rovněž dotaci z ROP Severozápad. „Do Karlovarské krajské nemocnice šlo v posledních čtyřech letech téměř 1,2 miliardy korun na stavební akce či nové přístroje. Z toho 750 milionů se kraji podařilo získat z EU, dalších asi 270 milionů hradil z krajského rozpočtu. Ročně navíc kraj vkládá okolo 50 milionů korun do obnovy sokolovské nemocnice," vyčíslil hejtman Martin Havel. Lineární urychlovač nyní projde potřebnými testy a na konci letošního roku začne sloužit pacientům. 

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 26. 10. 2015 - 16:35