Domů Aktuality Kraj poskytne půl milionu korun na nové mapy pro běžkaře

Kraj poskytne půl milionu korun na nové mapy pro běžkaře

​Tisíce běžkařů v Krušných horách během zimy jistě ocení snazší orientaci v systému upravovaných lyžařských tras. Karlovarský kraj poskytne obecně prospěšné společnosti První Krušnohorská dotaci celkem 498 tisíc korun na podstatné vylepšení a rozšíření informačních tabulí podél bílých stop a na vytištění mapek pro potřeby lyžařů.

​Dotaci doporučila Rada Karlovarského kraje ke schválení krajským zastupitelům.  Z celkové částky je 332 tisíc korun určeno na výrobu a rozmístění zimních turistických map. Objeví se na čtyřiadvaceti místech, především v prostoru nástupu do lyžařských stop a v centrech některých krušnohorských obcí. Tabule budou mít jednotnou grafickou i technickou úpravu. Současný krušnohorský systém běžkařských map je až na výjimky zastaralý, nečitelný a v některých oblastech chybí úplně – hlavně v západní části hor na Bublavě, Přebuzi, Rolavě.

Zbývajících 166 tisíc korun z krajské dotace použije První Krušnohorská na výrobu asi šedesáti kusů jednoduchých plánků běžkařských tras. Společnost je v oblasti od Bublavy po Meluzínu u Klínovce nainstaluje na už existující rozcestníky na frekventovaných křižovatkách stop.

Další novinkou budou tištěné „trhací“ mapy lyžařských tras, které ve formátu A3 dostanou zájemci zdarma v informačních centrech, ubytovacích zařízeních nebo na obecních úřadech. K mání by měly být i v infocentrech v podkrušnohorských městech, odkud do hor vyráží nejvíce lyžařů. „Zlepší se informovanost, bezpečnost a komfort návštěvníků Krušných hor, které se tak přiblíží standardu evropských turisticky atraktivních oblastí,“ řekl krajský radní Josef Hora.  

V minulých dvou letech Karlovarský kraj poskytl finanční podporu Klubu českých turistů na instalaci rozcestníků a směrovek lyžařských běžeckých tras v Krušných horách. Významně kraj v zimě přispívá i na strojovou údržbu desítek kilometrů bílých stop.
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 24. 9. 2015 - 09:09