Domů Aktuality I letos kraj vyšle tisíce dětí a studentů za kulturou

I letos kraj vyšle tisíce dětí a studentů za kulturou

​Děti z mateřských i základních škol a studenti v Karlovarském kraji opět budou moci letos díky unikátnímu krajskému programu s názvem "Děti, mládež a kultura" navštívit celou řadu zajímavých akcí. Kraj vyčlenil ze svého rozpočtu bezmála 2, 5 milionu korun na to, aby jim umožnil během školního roku navštívit divadelní představení, koncerty, podívat se do galerie, muzea, ale například i do hvězdárny.

​Cílem programu je vést mládež ke kulturnímu chování a vztahu k umění. „Projekt je v rámci republiky ojedinělý a jsem rád, že se díky němu daří zpřístupnit co největšímu počtu dětí hudební zážitek a kontakt s živými umělci v divadle nebo setkání s uměleckými díly na výstavách. Proto je částka, kterou Karlovarský kraj každoročně na tuto aktivitu uvolňuje, rok od roku vyšší. V loňském roce se za kulturou podívalo přes 35 tisíc dětí a doufám, že letos jich bude ještě víc,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast kultury, památkové péče, lázeňství a cestovního ruchu Petr Zahradníček.

Karlovarský kraj podporuje rozvoj kulturní vzdělanosti dětí a mládeže již dvanáctým rokem. Zpočátku byl program zaměřený pouze na studenty středních škol. Postupně se však nabídka kulturních programů rozšiřuje tak, aby oslovila i děti škol základních a mateřských. „K programu kraj každoročně vydává katalog, ve kterém si školy samy z nabídky dvou set různých pořadů vyberou ten, který je pro ně nejzajímavější,“ dodal Petr Zahradníček. K divadelním představením a koncertům letos přibyla i možnost návštěvy porcelánky v Nové Roli, kde se děti v rámci tzv. Porcelánové školičky seznámí s postupem výroby porcelánu a mohou si přímo vyzkoušet jeho dekoraci.

 
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 10. 8. 2015 - 09:47