Domů Aktuality Sociální služby v kraji se budou rozvíjet podle akčního plánu

Sociální služby v kraji se budou rozvíjet podle akčního plánu

​Rada Karlovarského kraje schválila Akční plán rozvoje sociálních služeb v regionu na rok 2016. Hlavním cílem akčního plánu je stanovit rozsah sítě sociálních služeb v kraji a nastavit financování této sítě.


​„Akční plán je povinnou přílohou žádosti Karlovarského kraje o poskytnutí dotace z Ministerstva práce a sociálních věcí na zajištění poskytování sociálních služeb v roce 2016. Karlovarský kraj žádá na rok 2016 o dotaci ve výši 401 milion korun. Celkové náklady sítě sociálních služeb v Karlovarském kraji v roce 2016 byly vyčísleny na 884 miliony. Pro srovnání v roce 2015 činil požadavek kraje na dotaci od ministerstva práce a sociálních věcí 310 milionů korun,“ uvedl náměstek hejtmana pro sociální věci Miloslav Čermák.

Podle něj síť sociálních služeb v Karlovarském kraji pro rok 2016 zahrnuje služby sociální prevence, sociální péče a sociálního poradenství, které jsou poskytovány na území kraje v souladu se zákonem o sociálních službách. „Síť služeb také respektuje rozvojové záměry sociálních služeb, které byly krajem a obcemi vyhodnoceny jako potřebné a jsou v souladu se střednědobým plánem rozvoje sociálních služeb. Nárůst ve výši požadavku způsobuje například navýšení kapacit některých druhů sociálních služeb, ale také ukončení realizace individuálních projektů Karlovarského kraje, v rámci nichž byly vybrané služby sociální prevence financovány z Evropského sociálního fondu, “ řekl náměstek Čermák.

Oproti roku 2015 byly v rámci sítě sociálních služeb na rok 2016 navýšeny kapacity zejména terénních sociálních služeb umožňujících setrvání uživatele v jeho přirozeném prostředí, tedy pečovatelské služby, osobní asistence, podpora samostatného bydlení. Navýšeny byly rovněž kapacity služeb věnujících se podpoře rodin a dětí - sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi, služby nízkoprahových zařízení pro děti a mládež, rané péče.

V oblasti pobytových sociálních služeb pro seniory kraj v souladu se schváleným dokumentem „Dlouhodobé směřování Karlovarského kraje v oblasti zajištění a rozvoje podpory seniorů a osob se zdravotním postižením“ snížil celkovou kapacitu domovů pro seniory z 808 lůžek na 802 lůžek a naopak posílil celkovou kapacitu domovů se zvláštním režimem z počtu 364 lůžek na 370 lůžek.

„Dále došlo v souvislosti s probíhajícími transformačními procesy na území kraje ke snížení souhrnné kapacity domovů pro osoby se zdravotním (mentálním) postižením z kapacity 418 lůžek na 398 lůžek. Transformací se rozumí přechod uživatelů ze služeb domovů pro osoby se zdravotním postižením do jiných, pro ně potřebných, alternativních sociálních služeb, zejména do podpory samostatného bydlení a chráněného bydlení,“ uzavřel náměstek Čermák.

 
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 14. 7. 2015 - 08:39