Domů Aktuality Investorská víza pomohou lázeňství i dalším odvětvím

Investorská víza pomohou lázeňství i dalším odvětvím

​Takzvaná investorská víza by v budoucnu mohla usnadnit zahraničním podnikatelům a firmám investovat v naší zemi. Záměr nyní začala řešit současná česká vláda s tím, že by změny mohly platit od poloviny příštího roku v rámci změny zákona o pobytu cizinců na našem území. Během jednání u kulatého stolu s účastí zástupců ministerstev vnitra, průmyslu a obchodu či zahraničních věcí to uvedla poslankyně Markéta Wernerová.
​Diskuzi u kulatého stolu iniciovali zástupci z Karlovarského kraje právě proto, že je zde nejsilnějším průmyslovým odvětvím lázeňství, které investice nutně potřebuje. Navíc se v současnosti formuje nařízení vlády o tom, jakou podobu a podmínky budou investorská víza mít. „Potřebujeme do našeho kraje příliv investic, jsme na nich závislí, proto musíme investory přilákat. Jsme proto rádi, že můžeme vstoupit do legislativního procesu a slyšet připomínky ze strany cizinců, kteří už mají zkušenosti s podnikáním v regionu, od krajské hospodářské komory nebo od představitelů národnostních menšin,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Martin Havel.

Podle poslankyně Markéty Wernerové by měla investorská víza stanovit odlišné podmínky pro každé odvětví. „Například v oblasti lázeňství chceme mít nastavenu nižší částku pro garantovanou investici zahraničního investora v této oblasti. Je velký rozdíl, když se na našem území někdo chystá postavit například velkou továrnu na výrobu součástek pro automobilový průmysl, či menší lázeňské zařízení,“ vysvětlila. Upozornila také na to, že by investorům měl být k dispozici nadstavbový program pro rodinné příslušníky. „Chceme také, aby se zlepšila komunikace ministerstva vnitra se zástupci zahraničních investorů v tom smyslu, že by měli mít před vstupem do České republiky veškeré informace o celém procesu, který je čeká.“

Nová víza by měla být dlouhodobá, případně s platností na dobu neurčitou. Zahraniční investoři by museli předložit zpracovaný obchodní záměr a finanční způsobilost k realizaci investice. Ministerstvo vnitra by poté rozhodlo o udělení víza.
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 25. 6. 2015 - 13:38