Domů Aktuality Začíná výstava o jaru 1945 v Karlových Varech

Začíná výstava o jaru 1945 v Karlových Varech

​Unikátní výstavu dobových fotografií, dokumentů a artefaktů nazvanou "Jaro 1945 v Karlových Varech" pořádá k 70. výročí ukončení II. světové války Krajská knihovna Karlovy Vary. Na své si přijdou i milovníci modelů letadel a vojenské techniky.

​Mnohé z vystavovaných materiálů ještě nikdy veřejnost neměla možnost spatřit. „ „Návštěvníci uvidí řadu nepublikovaných materiálů z osobních archivů Stanislava Burachoviče, Kristiána Houfa, Jindřicha Nového a Rudolfa Špačka.  Materiály nám rovněž zapůjčil Státní okresní archiv a Muzeum v Karlových Varech, s nimiž jsme na konceptu expozice spolupracovali,“ uvedl ředitel knihovny Vratislav Emler.  

Celkem 33 panelů zachycuje čtyři tematické úseky:  předválečné období a začátek II. světové války, nálety v roce 1944, nálety v roce 1945 a Český národní výbor ustavený v Karlových Varech v roce 1945. Artefakty, které budou k vidění v pěti vitrínách, zapůjčilo knihovně Muzeum letecké bitvy nad Krušnohořím 11. 9. 1944 v Kovářské, modely letadel  pocházejí z dílen klubů plastikových modelářů z regionu. „K vidění bude například velkorážní kulomet z americké stíhačky Mustang,  list vrtule z německého letadla Siebel, originální uniforma amerického letectva, hedvábná mapa pro piloty a řada dalších zajímavých  součástí tehdejší vojenské výzbroje a výstroje,“ popsal Vratislav Emler.

V rámci expozice se bude 23. dubna konat také odborná přednáška ředitele Státního okresního archivu Karlovy Vary Milana Augustina  o událostech roku 1945 v Karlových Varech. Výstava potrvá do 28. dubna 2015.
 
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 30. 3. 2015 - 15:13