Domů Aktuality Kraj udělí stipendia v dalších středoškolských oborech

Kraj udělí stipendia v dalších středoškolských oborech

​Počet vybraných oborů krajských středních škol, v nichž mohou žáci získat stipendium, se rozroste o další tři. Školy budou nyní nabízet celkem 19 takových oborů. Rozhodla o tom Rada kraje na svém pondělním jednání.


Poprvé začal Karlovarský kraj udělovat stipendia v minulém školním roce. Získat je mohou mimo jiné budoucí nástrojaři, truhláři, klempíři či zámečníci. „Nově budou stipendia moci dostat také žáci oborů Aplikovaná chemie, Technologie silikátů nebo Stavebnictví. Rozhodli jsme se tak na základě požadavků ze strany středních škol. Už nyní je jasné, že stipendia pomáhají zvyšovat počet studentů ve vybraných oborech,“ uvedla náměstkyně hejtmana Eva Valjentová. Studenti prvního ročníku mohou získat za pololetí na prospěchovém a motivačním stipendiu 2 500 korun, ve vyšších ročnících částka ještě naroste.

V uplynulém školním roce kraj vyplatil na stipendiích celkem 552 tisíce korun. Podle hejtmana Josefa Novotného je však třeba nejen podpořit studenty vybraných oborů ze strany kraje, ale zapojit i regionální zaměstnavatele. „Měl by vzniknout fond, do kterého by firmy přispívaly, mohly by uzavírat se žáky smlouvy, hlídat si je a připravovat na budoucí práci,“ zdůraznil hejtman. Více informací o pravidlech čerpání stipendií najdou zájemci na Školském portálu Karlovarského kraje.
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 8. 10. 2014 - 09:19