Domů Aktuality Týden na kole představí novou mezinárodní EuroVelo trasu 13

Týden na kole představí novou mezinárodní EuroVelo trasu 13

​V sobotu 7. června se skupina českých cykloturistů společně se svými německými a rakouskými kolegy vydá z Trojmezí nedaleko Hranic u Aše do dolnorakouského Gmündu/Českých Velenic. Cyklojízdou chtějí připomenout 25 let od pádu Železné opony a oficiálně otevřít mezinárodní trasu EuroVelo 13 - Stezku Železné opony.
​Mezinárodní akci organizuje ve spolupráci s Karlovarským, Plzeňským a Jihočeským krajem, starosty a se zahraničními účastníky Nadace Partnerství. Sobotního startu se zúčastní a peloton v Karlovarském kraji doprovodí i hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný spolu se starosty z Chebska.

EuroVelo 13 je první ze čtyř mezinárodních tras, která je kompletně značena a vybavena na celkem 866 km mezi jihomoravskou Břeclaví a Aší. „Trasa je značena mezinárodním logem EuroVelo 13 s názvem Stezka Železné opony jak na území všech čtyř našich krajů – Karlovarského, Plzeňského, Jihočeského a Jihomoravského, tak u sousedů v Bavorsku, Horním a Dolním Rakousku. Chtěl bych proto poděkovat všem zástupcům krajů i zahraničním partnerům, že se podařilo právě tuto stezku dokončit,“ řekl Daniel Mourek, koordinátor tras EuroVelo v ČR a člen evropské rady EuroVelo.

Během týdenní akce se účastníci setkají se zástupci krajských a místních samospráv i turistických organizací a národního parku Šumava/Bayerischer Wald. „Účastníci navštíví například památník obětem opony Svatý Kříž na Chebsku či v bavorském Treppensteinu nebo bývalou rotu pohraniční stráže ve Slatině. Díky evropským přeshraničním projektům byla celá trasa projektu nejen kompletně vyznačena, ale byly instalovány info panely a odpočívky, v Plzeňském kraji připomínající protitankové zátarasy, ale i sada vícejazyčných info materiálů o této evropské trase“, doplňuje Daniel Mourek. Veškeré informace o projektu najdete na stránkách mezinárodních cyklistických dálkových tras EuroVelo
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 6. 6. 2014 - 10:46