Domů Aktuality Karlovarský kraj chystá pro Rok české hudby 2014 řadu akcí

Karlovarský kraj chystá pro Rok české hudby 2014 řadu akcí

​Muzikologickou konferenci, operní koncert nebo pořady pro děti a mládež připravuje Karlovarský kraj na rok 2014, který je oficiálně vyhlášen Rokem české hudby. Jde o období mimořádných kulturních událostí, které od roku 1924 připomínají výročí osobností české hudby.
​Rok české hudby se koná každých deset let, v letech zakončených čtyřkou, na kdy připadá výročí mnoha významných českých hudebníků a skladatelů, např. úmrtí Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka či Bohuslava Martinů. „Zároveň vzpomeneme na karlovarské setkání Antonína Dvořáka s Lázeňským symfonickým orchestrem, dirigentem Augustem Labitzkým a dalšími osobnostmi, jejichž spolupráce vyvrcholila uvedením kontinentální premiéry 9. symfonie e-moll „Z Nového světa“ dne 20. července 1894 v karlovarském Poštovním dvoře,“ uvedl krajský radní Oleg Kalaš.

K oslavám Roku české hudby 2014 podpořeným Ministerstvem kultury ČR se Karlovarský kraj připojí ve spolupráci s Mezinárodním pěveckým centrem Antonína Dvořáka a s městem Karlovy Vary. „Společně připravíme dvoudenní muzikologickou konferenci o tradici a přítomnosti hudby v našem regionu, která se bude konat v květnu příštího roku v Becherově vile. Akce naváže na dvě předešlá odborná setkání z let 2004 a 2008. Konference by měla iniciovat a zaznamenat informace, rozbory, eseje odborníků i amatérských nadšenců nejen z Karlovarského kraje, ale obrátíme se i na odborníky z celé republiky. Po skončení akce budou přednesené příspěvky zpracovány a vydány v samostatné publikaci,“ upřesnil radní.

V rámci konference se uskuteční koncert s podtitulem „Pocta mladých operních hvězd tvůrcům české opery“. Příležitost ukázat svůj talent dostanou mladí vítězové a laureáti Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka, která se koná vždy na podzim v Karlových Varech. Program koncertu je koncipován jako pocta jubilujícím tvůrcům české opery Bedřichu Smetanovi (1824-1884), Antonínu Dvořákovi (1841-1904), Leoši Janáčkovi (1854 – 1928).

V rámci projektu Děti, mládež a kultura připravuje Karlovarský kraj pořad s názvem „Rok české hudby v opeře“ určený žákům druhého stupně základních škol a žákům středních škol. Uvedení pořadu kraj plánuje hned v sedmi místech regionu - v Karlových Varech, v Sokolově, v Chebu, v Ostrově, v Kraslicích, v Mariánských a Františkových Lázních. „Projekt Děti, mládež a kultura se nám velmi úspěšně podařilo naplňovat i v loňském roce, kdy se s finančním příspěvkem Nadace ČEZ konalo 231 koncertů a dalších kulturních akcí pro více než 27 tisíc předškoláků, žáků základních i středních škol,“ vyčíslil Oleg Kalaš. Nadace ČEZ podporuje pořady v krajském programu Děti, mládež a kultura už dva roky. „Pro příští rok chceme tedy nadaci opět požádat o podporu, protože půjde v oblasti kultury o skutečně výjimečné období,“ uzavřel radní.
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 31. 12. 2013 - 09:22