Domů Aktuality Karlovarský kraj šetří, opět chystá nákup elektřiny na burze

Karlovarský kraj šetří, opět chystá nákup elektřiny na burze

​Karlovarský kraj nakupuje elektřinu, plyn, pojištění a telekomunikační služby společně se svými příspěvkovými organizacemi, mezi něž patří školy, nemocnice nebo domovy pro seniory. Ke společnému nákupu se ale připojily už i menší či větší obce, které ve spojení s krajem šetří výdaje svých provozních rozpočtů.

Díky velkému objemu poptávky získává kraj jako centrální zadavatel atraktivní cenu uvedených komodit, na niž by jednotlivé organizace či obce velmi těžko samostatně dosáhly.

Další nákup elektřiny na rok 2014 proběhne na komoditní burze v Kladně již 22. října tohoto roku. „Loni na podzim jsme si vyzkoušeli nákup elektřiny na komoditní burze v Kladně, která se specializuje na obchodování s elektřinou a plynem. Velice elegantně, rychle a v intencích zákona o veřejných zakázkách jsme prostřednictvím burzy nakoupili elektřinu pro naše organizace o asi jeden milion korun levněji než v minulém roce. Letos se ke společnému nákupu elektřiny již připojilo 8 měst, například Mariánské Lázně. Plánujeme, že formu nákupu přes komoditní burzu využijeme i pro centrální nákup plynu, který rovněž nabídneme obcím a městům. Společně to má smysl a lze ušetřit nemalé finanční prostředky. Tento postup je výhodný pro všechny zúčastněné a z pohledu zákona o veřejných zakázkách je transparentní,“ uvedl náměstek hejtmana Jaroslav Borka.

Téměř bezprostředně po nákupní aukci už bude jasné, jaké výše úspory se Karlovarskému kraji podařilo dosáhnout. „Doposud dosažené úspory jsou pro kraj natolik zajímavé, že plánujeme na krajském úřadu vytvořit speciální tým, který se bude na vyhledávání možných dalších úsporných opatření a realizaci centrálních nákupů v rámci celého kraje zaměřovat – tedy nejen pro naše organizace, ale i pro města a obce a další subjekty veřejné správy nebo neziskového sektoru, které o to projeví zájem. Podobné organizace nebo týmy existují téměř ve všech krajích a mají velice zajímavé výsledky. V současné době je každá ušetřená koruna, jež zůstane v kraji, důležitá,“ uzavřel Borka.

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 11. 10. 2013 - 13:13