Domů Aktuality Karlovarský kraj jedná o obnovení pobočky strojní fakulty v Sokolově

Karlovarský kraj jedná o obnovení pobočky strojní fakulty v Sokolově

Karlovarský kraj má v plánu znovu přivést do regionu vysoké technické školství. Hejtman Josef Novotný proto inicioval jednání o obnově odloučeného pracoviště Fakulty strojní Západočeské univerzity v Plzni (FST ZČU), které by mohlo sídli v moderních prostorách ISŠTE Sokolov.


O myšlence obnovit pobočku FST ZČU s podporou Karlovarského kraje a o možnosti rozšířit záběr oborů podle potřeb regionu jednali náměstci hejtmana Václav Sloup a Miloslav Čermák společně s prorektorem ZČU Plzeň Jaroslavem Dokoupilem a s proděkanem strojní fakulty Vladimírem Duchkem za účasti ředitele ISŠTE Sokolov Pavla Januse. Zástupci ZČU si také prohlédli prostory ISŠTE Sokolov, které nabízejí kvalitní podmínky pro moderní výuku. „Hovořili jsme o tom, že by se výhledově mohl od 1. září 2014 otevřít v Sokolově strojírenský obor v kombinované formě studia. Pokud by otevření oboru vyvolalo velký zájem mezi absolventy středních škol, uvažovali bychom i o možnosti denního studia. Nejprve bude ale zapotřebí vyčíslit náklady na vznik odloučeného pracoviště strojní fakulty, dovybavit knihovnu školy a případně laboratoře s využitím peněz z evropských fondů, konkrétně z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,“ upřesnil náměstek hejtmana Václav Sloup.

Podle náměstka hejtmana Miloslava Čermáka by se díky obnově odloučeného vysokoškolského pracoviště v Sokolově mohla v budoucnu uspokojit poptávka velkých zaměstnavatelů Karlovarského kraje po kvalifikovaných odbornících v technických oborech. „Uchazeči o vysokoškolské studium by nemuseli za vzděláváním v oboru strojírenství jezdit mimo region, naše střední školy by měly možnost své žáky lépe seznámit s nabídkou této fakulty i Západočeské univerzity Plzeň. Doufám, že středoškolští studenti pochopí příležitost získat vzdělání v oblasti, která je žádaná zaměstnavateli a má budoucnost,“ dodal Čermák.

Nyní Karlovarský kraj očekává stanovisko Západočeské univerzity. Potvrdí-li škola svůj zájem o zřízení odloučeného pracoviště v Sokolově, zahájí kraj spolupráci na obnově pracoviště i prezentaci a propagaci oboru na středních školách v regionu. S hospodářskou komorou navíc bude řešit předání informací regionálním zaměstnavatelům.

V současnosti působí v Karlovarském kraji 4 pobočky vysokých škol (VŠMIE, Česká zemědělská univerzita – Fakulta životního prostředí a Fakulta provozně - ekonomická, Bankovní institut vysoká škola), dále jedna vysoká škola sídlí přímo v regionu (Vysoká škola Karlovy Vary), stejně tak jedna z fakult - Fakulta ekonomická ZČU Plzeň v Chebu.​

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 24. 7. 2013 - 11:27