Domů Aktuality Císařské lázně budou lákat na moderní expozici a unikátní sál

Císařské lázně budou lákat na moderní expozici a unikátní sál

Necelý rok zbývá do završení revitalizace národní kulturní památky Císařské lázně v Karlových Varech. Obnovu nechává provést Karlovarský kraj, který zároveň řeší budoucí využití a provoz budovy. Skvost v samotném lázeňském srdci města se bude pyšnit variabilním vestavěným sálem se světově unikátní akustikou šitou na míru vystupujícím umělcům. Příchozí budou moci obdivovat nevšední muzejní expozicí s moderními technologiemi. Památka má ambici stát se multifunkčním a multižánrovým centrem pro domácí i zahraniční návštěvníky. Stav obnovy a to, co nabídnou Císařské lázně veřejnosti, prezentovali architekti a zástupci Karlovarského kraje krajským zastupitelům a členům Rady města Karlovy Vary.

Budova by se měla otevřít veřejnosti v červnu 2023. „V současnosti je proinvestováno zhruba 700 milionů korun. Celkové předpokládané výdaje stavby se odhadují asi na 1,4 miliardy korun. Je to dáno rozhodnutím vytvořit z atria budovy plnohodnotný interiérový prostor s vestavěným sálem a výdaje jednoznačně ovlivňují i několikanásobně vyšší ceny na trhu stavebních materiálů. Kromě stavebních prací nyní pokračuje restaurování, například teď aktuálně zlacení jednotlivých prvků,“ popsal Pavel Čekan, uvolněný zastupitel pro oblast regionálního rozvoje.

Podle architekta Petra Hájka, který je autorem architektonického návrhu vestavby multifunkčního sálu, jde o zcela ojedinělé řešení. „Je to podobné, jako když se staví loď v láhvi. Největší část ocelové konstrukce vestavby může být jen tak velká, aby se do atria dala umístit. Celá koncepce je variabilní. Část hlediště bude mobilní, část zvedaná, tím se dá dosáhnout různé výškové úrovně částí sálu,“ vysvětlil Petr Hájek. Kapacita sálu se plánuje v počtu 285 až 400 míst. Na zajištění mimořádné úrovně akustiky prostoru spolupracoval s architektem Hájkem jeho dlouholetý kolega Martin Vondrášek: „Umíme pro interpreta díky maximální variabilitě prostoru a jeho akustického chování vytvořit natolik ideální podmínky, že to nemá ve světovém měřítku srovnání,“ dodal.

Neméně atraktivní bude muzejní expozice, jež se zaměří na lázeňství s přesahem do lázeňství světového. Projekt s názvem „Expozice v národní kulturní památce Císařské lázně Karlovy Vary“ nese rukopis architekta Martina Hejla. Tato expozice bude organizována formou jing jang - dvou komplementárních polovin ve dvou křídlech koupelen. První polovina se bude věnovat vzorovým koupelnám, které budou návštěvníkům demonstrovat historickou podobu koupelen a budou rovněž doplněny o naučnou linku. Druhá polovina bude v prostorách koupelen, které jsou zafixovány v takovém stavu, v jakém se dochovaly do dnešních dní. Do těchto prostor bude vložena předmětová linka vřídlovce (od jeho surové podoby až po různé sofistikované řemeslné artefakty) a linka klíčových osobností Císařských lázní ve formě světelných iluzí. V rámci představení Císařských lázní jako exponátu bude návštěvníkovi také představen prostor atria, Zanderova sálu a čítárny v 3. nadzemním podlaží.

V budově nebude chybět rovněž knihovna, návštěvnické centrum, občerstvení a nájemní jednotky. Se zahájením kulturní sezóny včetně prodeje vstupenek na koncerty Karlovarského symfonického orchestru, jenž v budově najde zázemí, se počítá v polovině září 2023.

 

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 29. 9. 2022 - 15:26