Domů Aktuality Historii rodu von Biron přiblíží přednáška Muzea Karlovy Vary

Historii rodu von Biron přiblíží přednáška Muzea Karlovy Vary

Muzeum Karlovy Vary srdečně zve všechny zájemce do svých prostor na Nové louce na přednášku s názvem "Vévodství Kuronské, knížectví Zaháňské a Karlovy Vary".
V přednášce přiblíží kurátor sbírek porcelánu a skla Muzea Karlovy Vary Marcel Paška historii rodu von Biron, z něhož pocházely Dorothea Kuronská a Kateřina Zaháňská. Rod měl blízko k evropské šlechtické elitě přelomu 18. a 19. století, která se scházela v Karlových Varech.

Právě v Karlových Varech se Dorothea v roce 1808 jako patnáctiletá dívka v doprovodu své matky prvně setkala se slavným básníkem Johannem Wolfgangem Goethe. Goethe si do deníku zapsal: „Vévodkyně Kuronská, vždy půvabná a s vybranou společností, paní von der Recke doprovázená Tiedgem a vše, co se k ní družilo, byly příjemným středem tamějšího prostředí.“ Goethe se s Dorotheou a její sestrou Kateřinou Vilemínou setkal v Karlových Varech také ještě v roce 1820.

Zřejmě většina místních obyvatel ví, kde se nachází Dorothein altán. Proč zde ale stojí a také mnoho dalších zajímavých informací se dozvědí účastníci přednášky ve čtvrtek 28. dubna od 17 hodin v muzeu.


Za stránku zodpovídá Bc. Jitka Čmoková
Datum aktualizace 26. 4. 2022 - 12:33