Domů Aktuality Kraj pošle na pomoc Ukrajině 5 milionů korun

Kraj pošle na pomoc Ukrajině 5 milionů korun

​Karlovarský kraj vydá na pomoc válkou zasažené Ukrajině 5 milionů korun. Z toho 3 miliony půjdou na účet velvyslanectví Ukrajiny, 2 miliony činí příspěvek do veřejné sbírky Charity České republiky pro Ukrajinu. Podporu dnes schválilo krajské zastupitelstvo na svém jednání.

Krajský zastupitel Jan Horník během zasedání zastupitelstva upozornil na to, že velvyslanectví Ukrajiny v ČR má konkrétní přehled o tom, jakou formu pomoci nyní ukrajinští občané na obranu své země potřebují. Proto za efektivní považuje část financí směřovat právě tam. „Napříč zastupitelskými kluby jsme se dohodli, že celková suma na podporu Ukrajiny bude vyšší, než se původně předpokládalo, a rozdělí se mezi ukrajinskou ambasádu a charitní sbírku​,“ doplnil hejtman Petr Kulhánek.

Zastupitelé rozhodli také o odstoupení od dohod o spolupráci s metropolí Ruské federace Moskvou a s ruským městem Irkutsk. „Nemůžeme udržovat přátelské vztahy se zemí, která je agresorem a narušuje územní integritu jiného svobodného státu,“ dodal hejtman s tím, že dohody budou ukončeny doručením stanoviska kraje oběma městům.

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 28. 2. 2022 - 14:10