Domů Aktuality Krajská knihovna představí historii i současnost zásobování Karlových Varů vodou

Krajská knihovna představí historii i současnost zásobování Karlových Varů vodou

Voda pro Karlovy Vary, to je název výstavy, kterou knihovna představí u příležitosti 140. výročí stavby první karlovarské vodárny v Tuhnicích. Expozice, na níž se podílely Státní okresní archiv Karlovy Vary a Vody a kanalizace Karlovy Vary, bude k vidění od 1. do 28. března 2022 v centrální hale krajské knihovny.

Návštěvníci se seznámí se zajímavými dokumenty, které mapují historii zásobování lázeňského města pitnou vodou až do doby výstavby první vodárny v Tuhnicích. Chybět nebudou ani dobové fotografie, popisy tehdejší technologie zpracování vody a výstavby karlovarského vodovodního systému včetně původních projektů vodojemů. Výstavní panely dále představí přestavbu tuhnické vodárny v 60. letech, budování vodní nádrže Stanovice a úpravny vody Březová. K vidění budou i historické armatury a další stavební materiál.

Další část výstavy představí veřejnosti současnou technologii úpravy vody, instalaci ultrafiltrace vody v Březové, moderní laboratoř, systém řízení i zabezpečení karlovarské vodní sítě.

Výstavu zahájí slavnostní vernisáž 1. března 2022 v 17 hodin v centrální hale Krajské knihovny Karlovy Vary.  Doprovodná přednáška nazvaná Oblastní vodovod Karlovarska (současnost a budoucnost karlovarského vodovodu) se pak uskuteční 22. 3. 2022.
 
Za stránku zodpovídá Bc. Jitka Čmoková
Datum aktualizace 25. 2. 2022 - 08:48