Domů Aktuality Do Chyše a Verušiček dnes vedla cesta hejtmana Karlovarského kraje

Do Chyše a Verušiček dnes vedla cesta hejtmana Karlovarského kraje

Na Žluticko se během další ze svých pracovních cest vydal hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek. Se starosty a dalšími zástupci Chyše a Verušiček jednal o opravách památek, o dotacích na obnovu sportovních zařízení i o stavu silnic. 



V Chyši starosta Miroslav Dorňák představil hejtmanovi záměr města odprodat za symbolickou částku budovu karmelitánského kláštera, která sice chátrá, ale město ji alespoň zabezpečilo proti zatékání.  V minulosti už byl objekt odprodán, nakonec se ale vrátil do vlastnictví města. Chyše by si při prodeji stanovila podmínky pro postupnou opravu objektu a jeho budoucí využití. Vzniknout by mohl například domov pro seniory. „S panem starostou jsme si prostory kláštera prohlédli a  domluvili jsme se, že budu záměr prezentovat představitelům Krajské hospodářské komory a CzechInvestu, protože jde o velmi výhodnou nabídku prodeje za symbolickou korunu a investice do budovy v příjemném prostředí poblíž zámku a pivovaru v Chyši by mohla být pro budoucí vlastníky zajímavá,“ popsal hejtman. 

Problém má město rovněž s opravou kabin u fotbalového hřiště. Místní tělovýchovná jednota získala před třemi lety na opravu zázemí pro sportovce dotaci od státu. Vzhledem k tomu, že by ale musela opravu spolufinancovat vysokou částkou, obrátila se na tehdejší vedení Karlovarského kraje s prosbou o podporu. „Je škoda, že kraj tehdy městu nevyšel vstříc, protože dnes už mohly nové kabiny a zázemí sloužit šesti družstvům z Chyše, dětem a mládeži a samozřejmě i hostujícím týmům během fotbalových zápasů. Proto jsem navrhl, že pokud město znovu o státní dotaci zažádá a bude se na financování rekonstrukce sportovního zázemí samo podílet, předložím krajským zastupitelům ke schválení příspěvek také ze strany Karlovarského kraje,“ uvedl hejtman. Řeč byla i o budově školy, jež by potřebovala dotaci na zateplení a výměnu starých oken. Finance od státu či EU by mohla snáze získat teprve poté, když využití objektu, kde se učí v současnosti 24 dětí, rozšíří o komunitní centrum, případně byty v prvním patře a podobně.

Při příjezdu do Verušiček​ už zdáli každého návštěvníka upoutá kostel Nejsvětější Trojice, který svítí novotou. Podle informací starosty Petra Kvasničky letos obec úspěšně zakončí obnovu kostela za 7 milionů korun, na kterou Verušičky získaly dotaci od Ministerstva kultury ČR. Hejtmana Petra Kulhánka starosta také upozornil na to, že silnice  do obce a její místní části ničí stále intenzivnější průjezd těžké vojenské techniky směřující do výcvikového prostoru blízkého vojenského újezdu Hradiště. „Zkusím oslovit ve spolupráci s obcí ministerstvo obrany a zástupce armády, která využívá tamní silnice k logistice, aby zvážila možnou spoluúčast na financování rekonstrukcí komunikací.  Se starostou jsme se také dohodli, že obec poskytne kraji souhrnný podklad o tom, jak by armáda mohla kompenzovat obci náklady spojené s převzetím zdevastovaného území včetně bývalého posádkového domu či panelových domů v Albeřicích, na jejichž revitalizaci se obec pokusí získat dotaci,“ vysvětlil hejtman. Společně se zástupci obce si po jednání prohlédl hřiště FK Verušičky s prostorným altánem a obnovený kostel.

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 23. 2. 2022 - 16:32