Domů Aktuality Karlovarský kraj pokračuje v zabezpečení budov středních škol

Karlovarský kraj pokračuje v zabezpečení budov středních škol

Karlovarský kraj nadále pokračuje v projektu, který se zabývá zabezpečením středních škol a školských zařízení v regionu. Na základě provedené analýzy rizik a bezpečnostní studie již bylo provedeno zabezpečení na 14 školách. V letošním roce přibydou další objekty Střední živnostenské školy Sokolov.

„Jedná se o dlouhodobou snahu kraje zabezpečit vstupy do středních škol a zajistit tak co možná nejvyšší míru bezpečnosti pro žáky a pracovníky těchto zařízení. V první polovině letošního roku bude zabezpečení realizováno v dalších čtyřech objektech Střední živnostenské školy Sokolov, tři z nich se nacházejí v Sokolově a jeden v Kynšperku. Vstupy do budov budou zabezpečeny kamerovým systémem a čipovým docházkovým systémem. Počítáme s náklady přes dva miliony korun, které jsou již vyčleněny z krajského  rozpočtu. V současné době máme vybraného zhotovitele zakázky. Následně se v letošním roce počítá i se zabezpečením hlavního objektu živnostenské školy v Sokolově, to by se však uskutečnilo v době letních prázdnin,“ uvedl radní pro oblast vzdělávání, školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Jindřich Čermák.         
       
Projekt „Zabezpečení škol a školských zařízení Karlovarského kraje“ je unikátním komplexním řešením integrovaného přístupu k bezpečnosti škol v rámci České republiky, jež propojuje technická a režimová opatření. V další etapě projektu budou provedena zabezpečení také v budově Integrované střední školy Cheb, Gymnázia Aš, Prvního českého gymnázia v Karlových Varech a Střední průmyslové školy Ostrov.      

Karlovarský kraj v minulosti vybudoval nadstavbu celého zabezpečovacího systému, tzv. dohledový server, který je instalován na Krajském úřadě Karlovarského kraj. Ze zabezpečených škol tak odchází informace o technickém stavu systému, případně jeho narušení a počtu osob přítomných v objektu. Tyto údaje pak mohou pomoci složkám integrovaného záchranného systému při případném výjezdu a řešení mimořádné události. Jedná se součást uceleného bezpečnostního systému v rámci pojetí bezpečnosti škol zřizovaných Karlovarským krajem.
Za stránku zodpovídá Bc. Jitka Čmoková
Datum aktualizace 22. 2. 2022 - 14:41