Domů Aktuality Medailisté Robosoutěže 2021 z ostrovské průmyslovky mají jisté přijetí na vysokou školu

Medailisté Robosoutěže 2021 z ostrovské průmyslovky mají jisté přijetí na vysokou školu

Žáci Střední průmyslové školy Ostrov se úspěšně zúčastnili finálového boje 13. ročníku Robosoutěže Fakulty elektrotechnické ČVUT Praha (FEL ČVUT).  V klání středoškolských a univerzitních týmů získali dvě medaile. Kromě hodnotných cen mají všichni finalisté skvělý bonus -  jistotu přijetí na FEL ČVUT.

Tým E4 ve složení Theodor Bonifác Holubec a Jáchym Horák vybojoval stříbro a PIKOBOTI - Daniel Maška, Tomáš Vocilka a Antonín Petřík dosáhl na bronz. Zadání soutěže se každý rok mění, cílem letošního ročníku bylo najít nejschopnějšího „ROBO číšníka“, respektive studentský tým, který jej dokáže postavit a naprogramovat. Robotické vozítko z lega muselo překonat dráhu s proměnným sklonem, aniž by mu z plošinky sjel vozíček.

Na projektu studenti oboru elektrotechnika SPŠ Ostrov pracovali od říjnového vyhlášení podmínek soutěže po vyučování, několik hodin týdně, pod odborným dohledem Ing. Jana Lemky. Oba týmy musely také zvolit různé konstrukční řešení pro robata číšníka, aby do pořadí soutěže mohli regulérně zasáhnout oba roboti.Tým E4 tvoří studenti maturitního ročníku, PIKOBOTI jsou o dva roky mladší, ale všichni již měli možnost využít partnerství SPŠ Ostrov a FEL ČVUT při absolvování různých přednášek a exkurzí. „Z úspěchu našich studentů máme radost a blahopřejeme jim. Vážíme si jejich práce i zápalu pro věc. Všichni pedagogové takovým nadšencům rádi pomohou a budou se srdečně těšit z jejich úspěchu. Nyní již nezbývá než si přát víc takových studentů, protože technické obory mají stále budoucnost,“ dodává ředitel SPŠ Ostrov Pavel Žemlička.

Průběh finále ukázal, že rozdíly mezi jednotlivými týmy jsou rok od roku menší. "Osobně musím říct, že takto napínavé finále jsem ještě nezažil. Soutěž je díky tomu divácky atraktivnější a zároveň kvalitnější. Je vidět, že dovednosti v oblasti robotiky žáků středních škol se výrazně zlepšují, což je dobrá zpráva i pro naši školu. Myslím, že mezi účastníky je řada našich budoucích studentů,“ říká organizátor soutěže Martin Hlinovský z katedry řídicí techniky FEL ČVUT.

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 14. 1. 2022 - 14:28