Domů Aktuality V Oloví, Kraslicích a Šindelové řešili zástupci kraje stav silnic a další témata

V Oloví, Kraslicích a Šindelové řešili zástupci kraje stav silnic a další témata

​Do Oloví na svém dalším pracovním výjezdu zamířil hejtman Petr Kulhánek společně s krajským radním Vítem Hromádkem. Město trápí především stav některých silnic či ukončení činnosti praktického lékaře pro děti a dorost. Starosta Jiří Mikuláš diskutoval s představiteli kraje o kvalitě silnic ve správě kraje. Například v Krajkovské ulici dochází k zborcení okraje silnice, po které stéká voda do sklepů blízkých domů.

 „Přislíbili jsme, že věc probereme s Krajskou správou a údržbou silnic, stejně tak jako nutnost řešit hranice komunikací, aby město vědělo, kde začíná a končí jeho pozemek, a mohlo plánovat opravy. Konkrétně se to týká například lokality u kostela,“ upřesnil hejtman. Město také hledá praktického lékaře pro děti a dorost, který by sdílel svou stávající ordinaci, nebo do Oloví alespoň dvakrát týdně zajížděl. Jednalo se i o plánované 1. etapě Cyklostezky Svatava, s níž kraj počítá jako s jednou z prioritních tras a mohl by pomoci s dokončením projektové dokumentace celého úseku. 

V Kraslicích starosta Roman Kotilínek požádal, aby Krajská správa a údržba silnic informovala starosty o plánech oprav silnic, které by pak v obcích mohli sladit se svými záměry výstavby kanalizací, sítí a podobně. „Budeme iniciovat, aby Krajská správa a údržba silnic obce s plánovanými akcemi včas seznámila, a také předáme informace o nevyhovující technologii oprav silnic, kvůli níž se znečišťují komunikace a ničí projíždějící vozy,“ dodal krajský radní Vít Hromádko. I tady se jedním z témat stal vysoký věk praktických lékařů, kteří za sebe nemají náhradu.  Zástupci města rovněž upozornili na problém s nesjízdnou komunikací k železniční trati Kraslice – Klingenthal. Silnice není v dobrém stavu po sesuvu půdy u železnice. Hejtman přislíbil, že další postup projedná na setkání s krajským vedením Správy železnic, jež se plánuje na polovinu listopadu. Město má také zájem z majetku kraje odkoupit a následně využít internát ve správě Střední školy živnostenské, což je myšlenka, kterou radní kraje na jednání krajského zastupitelstva hodlají podpořit. Pomoc nabídli i s možností získat dotaci na projektovou dokumentaci cyklotrasy Kraslice- Rotava-Oloví-Hřebeny. 


Šindelová v poslední době řeší především problém s honitbou v blízkosti obce, která je v soukromém pronájmu. Podle starosty Jaroslava Bendy se tam pořádají noční lovy a odstřely zvěře, které ruší obyvatele Šindelové. Dochází k nerespektování pravidel odstřelu zvěře a k zátěži obce nebezpečným odpadem. „Prověřím, jak jsme schopni zasáhnout, a jestli může odbor životního prostředí v tomto směru pomoci,“ uvedl hejtman.  Dále se mluvilo o potřebě dobudovat individuální čističky odpadních vod a kanalizaci, přičemž kraj může metodicky vést obec při přípravě na čerpání dotací. V Šindelové mají velmi oblíbené řeznictví a uzenářství, chybí však obchod se základními potravinami. „Domluvili jsme se, že pan starosta probere s nájemcem řeznictví možnost rozšířit sortiment, pak by bylo možné v budoucnu získat dotaci na provoz z národního programu „Obchůdek“,“ doplnil krajský radní Vít Hromádko.

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 29. 10. 2021 - 10:39