Domů Aktuality Už zítra bude lázeňským městům oficiálně předán certifikát k jejich zápisu na seznam UNESCO

Už zítra bude lázeňským městům oficiálně předán certifikát k jejich zápisu na seznam UNESCO

 Za účasti starostů a představitelů 11 evropských měst zapsaných v rámci společné nominace na seznam světového dědictví UNESCO, v přítomnosti velvyslanců jednotlivých zemí a zástupců Karlovarského kraje se v pátek 1. října 2021 uskuteční v Karlovarském městském divadle slavnostní večer spojený s předáním certifikátů o vstupu do UNESCA. Certifikát předá městům náměstek ministra kultury Vlády ČR Vlastislav Ouroda.

Oficiálně se tímto aktem završí unikátní kandidatura sériové nadnárodní nominace s názvem Slavné lázně Evropy/Great Spas of Europe k zápisu na seznam UNESCO. „Naše lázeňská města Karlovy Vary, Mariánské Lázně a Františkovy Lázně, která vstoupila do UNESCA, jsou jedinečná nejen z pohledu dochovaných postupů lázeňské léčby, ale i z hlediska architektonického, protože si dodnes zachovala ryzí charakter lázeňských center. Nesporná je hodnota okolní krajiny, která svým pojetím parků a lázeňských lesů s mnoha prameny a odpočinkovými místy přímo navazuje na léčebnou péči a doplňuje její účinky.  Chtěl bych znovu připomenout, že myšlenka nominace našich lázeňských měst na seznam UNESCO vznikla už okolo roku 2006 a pracovat jsme na jejím zhmotnění začali v roce 2010 poté, co jsem se stal primátorem Karlových Varů. Značka UNESCO je zavazující nejen pro nás, ale i pro všechna ostatní lázeňská města, která spolu s námi dlouhou cestu k zápisu do UNESCA absolvovala. Pevně věřím, že to přinese profit v oblasti rozvoje cestovního ruchu a s tím spojených služeb, ale také podstatně širší možnosti v pracovním uplatnění pro naše občany,“ uvedl hejtman Petr Kulhánek.  

Hosté pátečního slavnostního ceremoniálu si v sobotu 2. října prohlédnou Muzeum Jana Bechera, navštíví podzemí Vřídla a vydají se na komentovanou prohlídku Karlových Varů. Odpoledne bude následovat společné jednání starostů lázeňských měst. „Česká republika předsedá zapsaným lázeňským městům na seznam UNESCO a předpokládám, že to tak zůstane i do budoucna. Za velmi významnou pro nás považuji možnost čerpat zkušenosti, které mají ostatní evropská města v oblasti slaďování rozvoje cestovního ruchu s životem a potřebami místních obyvatel. Navíc zástupci těchto měst i odborníci nejlépe dokážou veřejnosti sdělit, jak ojedinělý a unikátní je zápis na seznam UNESCO především pro budoucnost jednotlivých lázní,“ dodal náměstek hejtmana Vojtěch Franta.

Na seznam UNESCO bylo zapsáno 11 lázeňských měst ze sedmi evropských zemí (Belgie, Francie, Itálie, Německo, Rakousko, Velká Británie a Česká republika). Kromě Karlových Varů, Mariánských Lázní a Františkových Lázní jde o Baden-Baden, Bad Ems, Bad Kissingen, Baden u Vídně, Bath, Montecatini Terme, Spa a Vichy. Každé z těchto jedenácti měst se rozvíjelo v letech 1700 – 1930 v blízkosti přírodních minerálních pramenů, jejichž využívání vedlo k rozvoji lázeňské infrastruktury, zaměřené na léčebné, terapeutické a také kulturně-společenské funkce ve městě. Lázeňské procedury musely být doprovázeny terapeutickou a rekreační infrastrukturou, pečlivě navrženou v malebné
lázeňské krajině. 

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 30. 9. 2021 - 08:02