Domů Aktuality V Nebanicích startuje tradiční Světový pohár spřežení

V Nebanicích startuje tradiční Světový pohár spřežení

Jezdecký oddíl TJ Agro Cheb pořádá Světový pohár spřežení v Nebanicích. Soutěž je rozdělena do čtyř kategorií, kterých se zúčastní posádky ze 14 zemí světa. V průběhu čtyř dnů se uskuteční drezurní zkouška, maraton a parkur.

Ve dnech 15. a 16. 7. 2021 se bude konat drezurní zkouška. Během té předvádějí závodníci styl, přesnost a všeobecnou ovladatelnost koní včetně stavu postroje a kočárů. Drezurní zkouška zvýrazňuje krásu a čistotu koňského spřežení a používá se při ní sváteční elegantní vůz. Posádka je vždy v kloboucích.

V sobotu je pak na programu maraton, který představuje pro diváky tu nejlákavější a pro závodníky fyzicky nejnáročnější disciplínu Závodníci absolvují patnáctikilometrovou trať se sedmi technicky náročnými překážkovými úseky včetně dvou vodních. Překážky se projíždějí na čas a přesnost. Jezdci při maratonu používají speciální závodní vůz určený pro vysoké zatížení.

Závěrečnou disciplínou, jež je naplánována na neděli, je parkur. Při té se testuje zručnost posádek a poslušnost koní. Jedná se o překážkovou jízdu, která však neobsahuje skákání přes překážky. Zde závodníci projíždějí mezi brankami jen o málo širšími než je vlastní závodní vůz. Správné pořadí projetí brankami, přesnost a čas projetí předepsanou dráhou jsou podkladem pro celkové hodnocení.

Návštěvníci mohou využít hlídané parkoviště a zázemí ve velkých stanech. Více informací je možné nalézt na webových stránkách soutěže.
Za stránku zodpovídá Bc. Jitka Čmoková
Datum aktualizace 15. 7. 2021 - 12:50