Domů Aktuality Hlasujte pro vítěze soutěže Památky děkují

Hlasujte pro vítěze soutěže Památky děkují

Cena Patrimonium pro futuro, kterou vyhlašuje Národní památkový ústav, hodnotí pozitivní a úspěšné počiny v oblasti památkové péče dokončené v předešlém roce. O vítězi ceny „Památky děkují“ rozhoduje veřejnost prostřednictvím on-line hlasování. O cenu usiluje celkem 34 uchazečů ze všech krajů České republiky včetně dvou návrhů z území Karlovarského kraje.
​Za každý kraj mohou odborníci z Národního památkového ústavu, garantující památkovou péči v jednotlivých regionech, vybrat zástupce, kteří se budou ucházet o ocenění v některé ze základních kategorií: obnova památky; restaurování; památková konverze; objev, nález roku; prezentace a popularizace; záchrana památky; příkladná správa a prezentace památkových objektů.

Želízky v ohni Karlovarského kraje jsou:
Záchrana kostela sv. Urbana v Karlových Varech – Rybářích, a to v kategorii Záchrana památky. Spolek pro záchranu kostela se v roce 2009 pustil do záchrany jednoho ze dvou nejstarších kostelů na území Karlových Varů. Zakoupil ho ve stavu téměř naprosté destrukce, k objektu se vázal mnohamilionový dluh. Přesto se podařilo kostel obnovit, přičemž se spolek důsledně řídil principy památkové péče. V kategorii Prezentace a popularizace se o vítězství uchází projekt „Veřejné dílny v Chebu přiblížily středověké stavitelství“. Město Cheb uspořádalo sérii řemeslných dílen, jejichž prostřednictvím seznámilo veřejnost s historickými stavebními postupy. Od podzimu 2019 do jara 2020 vytvořili zájemci spolu s odborníky podle historických vzorů a tradičními metodami zděný přístřešek s replikou historického krovu a s chlebovou pecí v komunitní zahradě, kterou mohou lidé využívat k pečení.

Pro svého favorita můžete hlasovat do 30. září 2021 na webových stránkách Národního památkového ústavu. Laureáti k ceně a diplomu získají také roční předplatné odborného časopisu Zprávy památkové péče a roční rodinnou vstupenku na objekty ve správě Národního památkového ústavu.

Za stránku zodpovídá Bc. Jitka Čmoková
Datum aktualizace 28. 6. 2021 - 09:37