Domů Aktuality Kraj bude žádat stát o vysvětlení, proč obce z regionu nejsou úspěšné v žádostech o dotace

Kraj bude žádat stát o vysvětlení, proč obce z regionu nejsou úspěšné v žádostech o dotace

​V uplynulých letech obce z území Karlovarského kraje pravidelně žádaly o dotace z programů Ministerstva pro místní rozvoj ČR (MMR) a většina žádostí byla podpořena. Jednalo se o dotace na obnovu místních komunikací, sportovních zařízení či na rekonstrukci veřejných budov. Zatímco v minulém období nebyl s kvalitně zpracovanými žádostmi obcí většinou problém, na příspěvek od státu letos marně čekají i ty obce Karlovarského kraje, které byly v minulosti úspěšné. Vedení kraje se proto obrátí na ministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou, aby vysvětlila starostům, v čem tkví problém nedoporučených žádostí.

„O dotace, které má každoročně ministerstvo pro místní rozvoj připraveny pro obce v jednotlivých programech, žádají obce z našeho kraje opakovaně každý rok. Většina z nich je v přípravě a administraci žádostí velmi zběhlá a v minulých letech nebyl proto ze strany ministerstva žádný problém s nedoporučením žádostí k financování. Letos je však rozdíl až zarážející, z celkového počtu 82 podaných žádostí našich obcí jich bylo celkem 73 vyřazených, 9 uspělo. Což znamená, že z finančního objemu doporučených žádostí pro všechny kraje ve výši  1, 7 miliardy korun zbyde na naše obce 2, 76 procenta. To se v minulosti nestávalo,“ uvedl Vít Hromádko, krajský radní pro oblast rozvoje venkova a zemědělství.

Například v programu na podporu obnovy místních komunikací podaly obce z regionu 34 žádostí, uspěly jen 2 z nich. V programu rekonstrukce a přestavby veřejných budov podaly 16 žádostí, uspěly taktéž jenom 2. V program na podporu budování a obnovy míst aktivního a pasivního odpočinku obce podaly 23 žádostí, 18 z nich nebylo k financování doporučeno. V programech na podporu sportovní a dopravní infrastruktury je úspěšnost žádostí z Karlovarského kraje nulová. „Oslovíme proto ministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou dopisem a požádáme ji, zda by mohlo ministerstvo vysvětlit, v čem spočívá problém s tak nízkou podporou pro obce Karlovarského kraje. Pokud by to měla být z nějakého důvodu snižující se kvalita zpracování podávaných žádostí, pak jsme připraveni spolupracovat s mikroregiony a svazky obcí a metodicky pomoci s proškolením a vedením při administraci žádostí,“ zdůraznil Vít Hromádko.

V roce 2019 podaly obce z území Karlovarského kraje v dotačních programech MMR ČR celkem 95 žádostí, z nich 21 bylo doporučeno k poskytnutí dotace. V roce 2020 to bylo 42 podaných žádostí, z toho 19 uspělo.

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 28. 6. 2021 - 16:02