Domů Aktuality Hotelová škola Mariánské Lázně vzdělává žáky již 93 let

Hotelová škola Mariánské Lázně vzdělává žáky již 93 let

​V Hotelové škole Mariánské Lázně se vzdělávají žáci již od roku 1928. V letošním školním roce, který je naprosto nevšedním, probíhala výuka především on-line formou. Intenzivní praktickou výuku žáci mohli zahájit až v dubnu, kdy to umožnila epidemická situace v kraji.

Momentálně se žáci třetích ročníků připravují na závěrečně praktické zkoušky v oboru kuchař a číšník. Kuchaři budou připravovat jídla dle vylosování, například půjde o svíčkovou na smetaně, zbojnický skřivan, pražské telecí hrudí, kuře s nádivkou a další. Číšníci připraví tabuli pro šest osob včetně nabídky jídel a nápojů na témata: U rodinného stolu, Mezi puškou a vařečkou, Směřujeme na sever, Zlatá éra piva.

Žáci třetích a čtvrtých ročníků maturitního oboru a tříletých učňovských oborů vykonávají odbornou praxi na smluvních pracovištích v rámci našeho kraje. O praktikanty je tak velký zájem, že škola nemůže pokrýt poptávku. Uplatnění absolventů na trhu práce je bezproblémové. Za zmínku také jistě stojí, že škola je členem Evropské asociace hotelových škol /AEHT/.

Významnou součástí výuky jsou odborné soutěže regionální, republikové a mezinárodní v oboru kuchař, sommelier, barman, barista. Na čtyřech kuchařských Olympiádách IKA se žáci umístili dvakrát na třetím místě v celosvětové konkurenci, a to jako jediná škola z ČR v kategorii kulinářské umění.

V průběhu studia žáci organizují odborné akce pro veřejnost, setkání absolventů, prezentace firem, svatby, oslavy narozenin, charitativní akce, bankety s odborným výkladem pro žáky základních škol. Největší odbornou gastronomickou akcí je „Den žákovských dovedností“. Tento největší Gastro festival navštíví více než 500 lidí.
Za stránku zodpovídá Bc. Jitka Čmoková
Datum aktualizace 25. 5. 2021 - 14:17