Domů Aktuality Karlovarský kraj chce získat nové praktické lékaře, vyhlásí dotační titul na podporu jejich ordinací

Karlovarský kraj chce získat nové praktické lékaře, vyhlásí dotační titul na podporu jejich ordinací

Karlovarský kraj se snaží získat nové praktické lékaře. Vyhlásí proto dotační titul na podporu vzniku nových nebo na obnovu zaniklých ordinací všeobecných praktických lékařů a praktických lékařů pro děti a dorost ve vybraných lokalitách v Karlovarském kraji. Z krajského rozpočtu na tento titul vyčlenil částku ve výši 1 milion korun.    

„Přesto, že není v kompetencích kraje zajišťovat primární zdravotní péči, to musí v první řadě zdravotní pojišťovny, snažíme se prostřednictvím nového dotačního titulu pomoci obcím, které se potýkají s nedostatkem praktických lékařů a pediatrů. V Karlovarském kraji se jedná o dlouhodobý problém, který řešíme nad rámec svých povinností. Cílem dotačního titulu je zajistit zdravotní péči i v menších obcích a odlehlejších částech regionu, kde by postupně mohlo docházet k jejímu omezení, a to zejména kvůli věku praktiků, kteří v těchto místech v současné době ordinují,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek. Věkový průměr lékařů v oborech všeobecného praktického lékařství a praktického lékařství pro děti a dorost dosahuje v Karlovarském kraji hranice 60 let.    

„Ještě před schválením nového dotačního titulu jsme jej konzultovali se zástupci Sdružení praktických lékařů a Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost v Karlovarském kraji, kteří tento záměr uvítali. O peníze z dotace mohou žádat obce, jež evidují maximálně 17 tisíc obyvatel. Získané finanční prostředky pak budou moci obce využít na nákup vybavení ordinací, na opravu objektu, v němž bude praktický lékař sídlit, nebo také na náborové příspěvky“, doplnil hejtman Petr Kulhánek.

Podmínkou pro získání dotace bude minimálně desetihodinový úvazek lékaře v dané obci po dobu 3 let. Maximální výše dotační podpory je 400 tisíc korun po obce do 4 tisíc obyvatel, větší pak budou moci čerpat polovinu z této částky, tedy 200 tisíc korun. Elektronické žádosti bude přijímat Krajský úřad Karlovarského kraje od 1. června až do vyčerpání alokované částky. Každá ze žádostí bude posuzována individuálně. „Do budoucna uvažujeme o dohodě se starosty na rozšíření dotačního programu také o podporu vzniku ordinací zubařů, neboť i jejich nedostatek v našem regionu výrazně pociťujeme,“ uzavřel hejtman.
Za stránku zodpovídá Bc. Jitka Čmoková
Datum aktualizace 18. 5. 2021 - 13:45