Domů Aktuality Pro Karlovarský kraj je návrh rozdělení peněz v rámci FST nepřijatelný

Pro Karlovarský kraj je návrh rozdělení peněz v rámci FST nepřijatelný

​Vicepremiér a ministr životního prostředí Richard Brabec dnes během jednání s hejtmany Karlovarského, Ústeckého a Moravskoslezského kraje informoval představitele těchto strukturálně postižených regionů o návrhu rozdělení peněz, které budou mít k dispozici z EU v rámci Fondu spravedlivé transformace (FST). Mělo by jít o poměr cca 15 % pro Karlovarský, cca 38 % pro Ústecký a cca 46 % pro Moravskoslezský kraj. Takové rozdělení alokace nemůže Karlovarský kraj akceptovat. Po jednání to potvrdil hejtman Petr Kulhánek.

Prostřednictvím Fondu spravedlivé transformace by kraje měly celkem získat asi 41 miliard korun. Podle ministra Brabce ministerstva vycházela při rozdělení financí z počtu obyvatel krajů, z HDP na osobu, míry nezaměstnanosti, plochy dotčené těžbou a z počtu pracujících ve vědě a výzkumu. „S návrhem absolutně nemůžeme být spokojeni, takto navržené rozdělení popírá účel Fondu spravedlivé transformace, jehož cílem je kromě dosažení klimatické neutrality zároveň zabránit nárůstu nerovnosti mezi regiony. Předpokládaná alokace pro náš kraj je sice mírně vyšší, než původních 5 miliard, o kterých se na začátku hovořilo, ale i tak je zcela v rozporu s potřebami regionu. Návrhem ze strany ministerstva životního prostředí a místní rozvoj  se  tak pomyslné nůžky mezi kraji ještě rozevřou. Karlovarský kraj svůj systém rozdělení peněz přibližně na třetiny opřel o tvrdá data a řídil se přitom metodikou vycházející z principů stanovených MMR. Potřebujeme, aby kritéria pro dělení financí byla jasná a obhajitelná, abychom se vyhnuli jakýmkoliv spekulacím, jak jsme k alokacím došli. K návrhu ze strany ministerstev se ještě budeme vyjadřovat,“ zdůraznil Petr Kulhánek.

Podle ministra Richarda Brabce je v návrhu na alokace pro kraje 6, 3 miliardy určeno pro Karlovarský kraj, což činí 21 tisíc korun na osobu. Pro Ústecký kraj jde o 15, 8 miliardy korun, což je 19 tisíc na osobu, pro Moravskoslezský kraj 18, 9 miliardy korun, tedy 15 600 korun na osobu. Finance budou moci kraje získat na projekty, které budou předkládány z jednotlivých regionů do Operačního programu Spravedlivá transformace.

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 20. 4. 2021 - 15:01