Domů Aktuality Ambulantní specialisté musí zvážit, kterým pacientům poskytnou kód na očkování

Ambulantní specialisté musí zvážit, kterým pacientům poskytnou kód na očkování

Od středy 24. března mohou ambulantní specialisté poskytovat svým chronicky a závažně nemocným pacientům mladším 70 let unikátní kód k registraci na očkování proti COVID-19 do centrálního rezervačního systému. Kód by však měli dostat jen ti lidé, jejichž onemocnění jsou zařazena do přehledu diagnóz stanoveného ministerstvem zdravotnictví, respektive odrážejí rizikové faktory jejich zdravotního stavu. Důvodnost výběru pacientů k očkování mohou zpětně prověřit zdravotní pojišťovny.
 
„Ambulantní specialisté skutečně mají k dispozici metodický pokyn, tedy základní vymezení diagnóz a zdravotních stavů, podle nichž by měly být chronicky a závažně nemocným lidem zaslány unikátní kódy. Zároveň stanovilo ministerstvo zdravotnictví seznam poskytovatelů zdravotní péče v jednotlivých oborech, do kterých tito pacienti spadají. Jedná se například o endokrinologii a diabetologii, hematologii, intervenční kardiologii, klinickou onkologii, nefrologii či pneumologii,“ vysvětlila krajská koordinátorka pro očkování MUDr. Dagmar Uhlíková.
 
Lékaři, kteří vyhodnotili onemocnění konkrétního pacienta jako natolik závažné, že se pojí s vysokým rizikem těžkého průběhu COVID-19, poskytli těmto lidem unikátní kód. Pomocí něj se mohou přihlásit k očkování proti COVID-19 do centrálního rezervačního systému. Tam naleznou též informace k procesu registrace a rezervace. V přihlašovacím formuláři zaškrtnou políčko „osoba s chronickým onemocněním“ a vyberou si, nejlépe po poradě s lékařem, preferované očkovací místo. Kód má omezenou platnost, a to do 30. dubna 2021. „Možnost přednostního očkování těchto vysoce rizikových pacientů vítáme, protože je vakcinace nejen efektivně chrání, ale zároveň tak snižujeme pravděpodobnost, že právě tito lidé budou hospitalizováni často s velmi těžkým průběhem onemocnění COVID-19 a zvýší už tak velkou zátěž nemocnic,“ dodala MUDr. Uhlíková.

V případě, že si chronicky a závažně nemocní nebudou vědět rady s registrací do centrálního rezervačního systému, v Karlovarském kraji jim pomohou operátoři krajské asistenční linky: 800 600 444. Linka je v provozu v pracovních dnech od 8 do 18 hodin, o víkendech a svátcích od 9 do 15 hodin.

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 29. 3. 2021 - 13:00