Domů Aktuality Kraj pokračuje v přípravě 1. etapy rozvoje Karlovarské krajské nemocnice

Kraj pokračuje v přípravě 1. etapy rozvoje Karlovarské krajské nemocnice

Postupná modernizace Karlovarské krajské nemocnice prochází přípravnou fází. Záměrem takzvaného generelu je vybudovat nové prostory pro vybraná zastaralá nemocniční oddělení a vybavit je veškerou potřebnou lékařskou technologií. Stavební úpravy by měly být provedeny i s ohledem na potřebu hospitalizace pacientů s COVID-19 a jinými nákazami. 

Generel se zrealizuje ve dvou etapách, které navrhla krajem pořízená studie výstavby. V 1. etapě projektu už došlo k demolici nevyužitého objektu patologie a spalovny, chystá se také likvidace bývalého plicního pavilonu. Následně bude provedena rekonstrukce objektu L (sídlo bývalého infekčního oddělení) karlovarské nemocnice, do kterého by se měla přesunout transfúzní stanice, jež nyní sídlí v karlovarské Vítězné ulici. K demolici je určen dále stavebně technicky nevyhovující pavilon G, na jehož místě by se měly postavit nové objekty pro ambulantní a lůžkovou zdravotní a ošetřovatelskou péči a rozšířit stávající urgentní příjem pacientů. „Vznikne zde nové onkologické centrum, interní oddělení, neurologie, kožní oddělení, gynekologie, rehabilitace a kardiovaskulární centrum. Hlavním přínosem projektu by mělo být nejen zvýšení kvality lékařské péče, ale i získání důstojného a moderního zázemí pro pacienty a zdravotnický personál. V rámci předinvestiční přípravy se aktuálně zhotovují podklady pro zpracování projektové dokumentace a vydání stavebního povolení tak, aby bylo možné v příštím roce zahájit výstavbu, “ popsal krajský radní Jan Bureš. 

Předpokládá se, že 1. etapa generelu bude dokončena v roce 2025. Součástí 2. etapy by se pak měla stát výstavba škol, parkovacího domu a úpravy veřejného prostranství areálu nemocnice. „Naším záměrem je i to, aby v areálu karlovarské nemocnice našla nové prostory střední zdravotnická škola, protože se tak logicky úzce propojí příprava budoucích zdravotníků se zařízením, v němž absolvují odbornou praktickou výuku. A v současné době pandemie koronaviru jsme si ověřili, jak je velmi nutné pro zdravotníky zajistit takové služby, jako je hlídání dětí v okamžicích, kdy je situace v nemocnici opravdu personálně vypjatá. Proto bych byl rád, kdyby byla v rámci generelu vybudována i mateřská škola,“ dodal Jan Bureš. Kompletní náklady na uskutečnění tohoto krajského strategického projektu se pohybují okolo 2,5 miliardy korun a kraj na jeho realizaci plánuje získat evropské finance.

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 30. 10. 2020 - 10:48