Domů Aktuality Na vývoji nového způsobu úpravy rašeliny se podílel krajský Institut lázeňství a balneoologie

Na vývoji nového způsobu úpravy rašeliny se podílel krajský Institut lázeňství a balneoologie

​ Institut lázeňství a balneologie, v.v.i., spolupracoval na vývoji zcela nového způsobu úpravy rašeliny spočívajícího v jejím vysoce účinném rozdrcení ve speciálním reaktoru. Takto upravená rašelina se používá v lázeňství, konkrétně v balneoterapii chronických revmatických onemocnění, artrózy, poúrazových stavů a podobně. Nový způsob zpracování je podstatně rychlejší a rašelina po rozmělnění je mnohem jemnější.

Obvykle se pro balneologické účely rašelina mele na částice o velikosti do 3 milimetrů a následně se smíchá s vodou. Používá se buď lokálně ve formě teplých obkladů a zábalů, nebo ve formě koupelí o teplotě 37 až 38 °C. Jejím působením dochází k postupnému a rovnoměrnému prohřátí organismu, zlepšení pohyblivosti, uvolnění svalového napětí a aktivaci imunitního systému. „Považuji za velmi důležité, aby se Institut lázeňství a balneologie​ mimo jiné podílel na podobných projektech, protože právě díky jeho činnosti by se měly potvrzovat a dokazovat léčebné účinky lázeňské péče,“ uvedl uvolněný zastupitel Karlovarského kraje Vojtěch Franta.  

K rozmělnění rašeliny dochází na principu hydrodynamické kavitace. Proces probíhá v reaktoru – hydrodynamickém kavitátoru – ve kterém se rašelina rozmělňuje pomocí velkou rychlostí se otáčejících protisměrně orientovaných lopatek nebo hřídelí osazených rotory s různými druhy drážek. Takto rozdrcená rašelina má v porovnání s rašelinou upravenou konvenčním způsobem jemnou strukturu, vytvořená směs je proto stálejší s výrazně pomalejším průběhem sedimentace.


Zda bude tento způsob úpravy rašeliny perspektivní pro využití v lázeňství, ukážou další analýzy, které v současné době probíhají. Následný výzkum se zaměří zejména na biologicky aktivní látky, jež se tímto způsobem z rašeliny uvolní, a na rozdíly v tepelné kapacitě takto upravené rašeliny.

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 30. 9. 2020 - 15:07