Domů Aktuality Dvakrát vyšší návštěvnost hlásí krajská muzea a galerie

Dvakrát vyšší návštěvnost hlásí krajská muzea a galerie

Nulové vstupné a trávení dovolené v Čechách se velmi pozitivně odráží v návštěvnosti krajských kulturních institucí. Zatímco v červenci roku 2019 zamířilo do krajských muzeí a galerií 17168 návštěvníků, v témže měsíci letošního roku jich kulturní stánky hlásí 37300. Vstupy zdarma kraj zavedl od 25. května 2020.

Po odeznění jarní koronavirové krize se otevřely krajské kulturní instituce včetně dolu Jeroným v Čisté na Sokolovsku či Štoly č. 1 v Jáchymově. „Rozhodli jsme se, že minimálně do konce října letošního roku zavedeme vstupy zdarma, abychom nalákali turisty, rodiny s dětmi a další návštěvníky do muzeí a galerií, které zavedly veškerá hygienická opatření chránící návštěvníky. Snažili jsme se obnovit běžný chod našich organizací a oživit cestovní ruch. Jsme raději, když si lidé na místě koupí upomínkový předmět či tematickou hračku pro děti, jež jim připomene, v kterém muzeu nebo galerii byli,“ vysvětlil náměstek hejtmana Martin Hurajčík. 

Podle hejtmana Petra Kubise dokonce někteří návštěvníci nabízejí symbolické vstupné. „Z reakcí ředitelů našich muzeí a galerií víme, že jsou lidé většinou překvapeni možností vstupu zdarma a rozšiřuje se i okruh návštěvníků, například větších rodin, které by jinak zřejmě nepřišly. Těší nás to a věřím, že další turisté ještě možnosti volného vstupu využijí i během podzimních výletů.“ Zatím platí nulové vstupné do 31. října.

Bezplatné vstupy mají zavedeny tyto kulturní instituce zřizované Karlovarským krajem:
Muzeum Karlovy Vary, Královská mincovna v Jáchymově
Muzeum Sokolov, Hornické muzeum Krásno, Důl Jeroným, Štola č. 1 Jáchymov
Galerie umění Karlovy Vary, Letohrádek Ostrov, Interaktivní galerie Becherova vila
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 28. 8. 2020 - 09:43