Domů Aktuality ​Dobrovolní hasiči představili nové automobily pořízené s přispěním kraje

​Dobrovolní hasiči představili nové automobily pořízené s přispěním kraje

​​Karlovarský kraj spolufinancoval nákup 16 nových dopravních automobilů pro obce a města, která zřizují jednotky sboru dobrovolných hasičů. O dotace si obce žádaly a obdržely je už v loňském roce. Kromě pořízení vozů přispěl kraj také na další vybavení pro jednotky dobrovolných hasičů, například na pořízení nové cisternové stříkačky, na dýchací přístroje, zásahové obleky, havarijní vyprošťovací zařízení, mobilní radiostanice, užitková terénní vozidla či na přenosné zásahové prostředky jako jsou pily a čerpadla. Krajský příspěvek získal i Hasičský záchranný sbor Karlovarského kraje, kromě jiného šlo o částku 3, 8 milionu korun na speciální velitelský automobil včetně dronu, zobrazovacích prostředků či kamer na zkvalitnění řízení zásahu. I letos kraj podpoří další jednotky ve městech a obcích. Krajské zastupitelstvo na svém červnovém jednání zatím odsouhlasilo dotaci pro 6 jednotek, o zbylých 69 žádostech bude jednat v září. 

Nově zakoupené dopravní automobily představili zástupci měst a obcí a velitelé jednotek 4. srpna 2020 přímo v areálu Krajského úřadu Karlovarského kraje, kde se prezentoval i supermoderní vůz s dronem. „Dobrovolní hasiči si plně zaslouží podporu Karlovarského kraje, protože jejich role při zásazích ve městech a obcích je nezastupitelná. Znovu se to prokázalo při srážce vlaků v Perninku v červenci letošního roku, kdy při zásahu pomáhalo 9 hasičských jednotek, a to z Perninku a z okolních měst a obcí. Navíc tuto činnost dobrovolní hasiči vykonávají obětavě ve svém volném čase,“ zdůraznil při té příležitosti náměstek hejtmana Martin Hurajčík a dodal: „V programu na podporu jednotek dobrovolných hasičů kraj vyčlenil pro rok 2019 celkem 11 milionů 400 tisíc korun, z toho více než 7 milionů šlo na dopravní automobily, zbylá částka na další vybavení jednotek. Na financování se podílel i stát dotací z rozpočtu Ministerstva vnitra ČR. S podobnou celkovou částkou počítáme i v letošním roce, krajské zastupitelstvo zatím schválilo dotaci ve výši 4 miliony 350 tisíc korun pro 6 měst a obcí.“ 

PODPORA JSDH V ROCE 2019:
Dotace na nové dopravní automobily obdržely v roce 2019 tyto obce:
1. Město Březová (SO)
2. Obec Březová (KV)
3. Obec Útvina
4. Obec Drmoul
5. Město Jáchymov
6. Město Loket
7. Město Lázně Kynžvart
8. Město Žlutice
9. Obec Jindřichovice
10. Obec Tři Sekery
11. Město Nová Role (pro JSDH Mezirolí)
12. Obec Křižovatka
13. Obec Krajková
14. Město Ostrov
15. Město Toužim
16. Město Chodov – individuální dotace

PODPORA JSDH V ROCE 2020:

Rozhodnutím krajského zastupitelstva v červnu 2020 byla poskytnuta první část dotací ve výši 4 350 000 Kč, a to těmto obcím a městům:
1. Statutární město Karlovy Vary
2. Obec Královské Poříčí
3. Obec Jenišov
4.     Město Nejdek
5. Město Kynšperk n/Ohří
6. Město Plesná
Projednání 2. části žádostí o dotaci v rámci Programu na podporu jednotek sboru dobrovolných hasičů obcí v celkové výši 4 695 239 Kč bylo odloženo na II. pololetí roku 2020. Důvodem byla nepříznivá epidemiologická situace ve výskytu onemocnění COVID-19, způsobené novým koronavirem  a s tím související vyhlášení nouzového stavu Vládou ČR dne 12. 3. 2020. V případě schválení  druhé části dotací z rozpočtu kraje bude tak jako loni podpořeno pořízení nových dýchacích přístrojů, zásahových obleků, havarijního vyprošťovacího zařízení, mobilních radiostanic, čtyřkolek, přenosných zásahových prostředků, obnova pneumatik u cisternových stříkaček a nově je letos podporováno také rozšíření řidičského oprávnění na skupinu „C“. 





Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 4. 8. 2020 - 15:47