Domů Aktuality Karlovarský folklorní festival se uskuteční tradičně v měsíci září

Karlovarský folklorní festival se uskuteční tradičně v měsíci září

V Karlových Varech se uskuteční již 25. ročník Karlovarského folklorního festivalu. V termínu 3. – 6. 9. 2020 se v rámci tradiční přehlídky folklorních souborů bude konat několik představení na různých scénách v regionu.  
Organizaci festivalu zásadně narušila pandemie koronaviru, která znemožnila účast některých zahraničních účinkujících. „Jsem velmi rád, že folklorní festival, který se mezi lidmi těší velké oblibě, nebude chybět ani v letošním roce. Tohoto ročníku se z pochopitelných důvodů nemohou zúčastnit soubory z mnoha cizích zemí, přesto ale věřím, že program jednotlivých akcí diváky zaujme,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast kultury a památkové péče Martin Hurajčík.            

Program prvního dne se ponese v rytmu zahajovacích koncertů, v pátek bude mezinárodní folklorní lázeň pokračovat programem pro žáky základních a středních škol s názvem Svět tančí a dále pak představením v Jáchymově. V sobotu a neděli se soubory představí například v centru Karlových Varů. Jedinečnou příležitost vidět všechna folklorní uskupení pohromadě na jedné scéně budou mít návštěvníci sobotního Galaprogramu v hotelu Thermal.  

Účast zahraničních souborů je tento rok s ohledem na epidemiologickou situaci značně omezena, diváci se ale mohou těšit na evropské soubory z Rumunska nebo ze Slovenska. Nebudou chybět ani české a moravské soubory, např. Formani ze Slatiňan, Dyjavánek ze Znojma, Gaudeamus patřící k VŠE z Prahy, Chrlis z Chrástu, Stázka z Teplé, pravidelný návštěvník Skejušan z Chomutova a domácí organizátorský Soubor písní a tanců Dyleň.          

Stejně jako v minulých letech návštěvníkům předvedou své taneční, hudební a také kulinářské umění národnostní menšiny, jež v našem kraji žijí, a to na scénách v Karlových Varech a Sokolově. Festival, který se koná s podporou statutárního města Karlovy Vary a Karlovarského kraje, tak nejen poučí o jiných kulturách a zvycích, ale jako vždy hlavně pobaví. Přesný program bude zveřejněn na webových stránkách Karlovarského folklorního festivalu.
Za stránku zodpovídá Bc. Jitka Čmoková
Datum aktualizace 29. 7. 2020 - 09:01