Domů Aktuality V Karlových Varech začala výstavba nového domova pro seniory s Alzheimerovou chorobou a stařeckou demencí

V Karlových Varech začala výstavba nového domova pro seniory s Alzheimerovou chorobou a stařeckou demencí

Symbolickým poklepáním základního kamene byla zahájena výstavba nového Domova seniorů Karlovy Vary se speciální péčí. Zařízení s kapacitou až 180 lůžek významně zvýší dostupnost pobytových služeb pro seniory v Karlovarském kraji. Investice v řádu 180 milionů korun bude realizována v průběhu následujících 13 měsíců. První klienty přivítá Domov seniorů Karlovy Vary v září 2021.
Výstavbu nového Domova seniorů se speciální péčí v Javorové ulici ve Staré Roli v Karlových Varech odstartovali symbolickým poklepáním základního kamene člen Rady Karlovarského kraje Josef Janů, primátorka města Karlovy Vary Andrea Pfeffer Ferklová, zástupci investora společnosti KVDS s.r.o. Jakub Erben, Jan Čapek a zástupce Generálního zhotovitele společnosti WELKIN stavební s.r.o. Michal Weinreb. „Jsem velmi rád, že občané nejen Karlových Varů, ale celého kraje budou mít k dispozici tolik potřebné zázemí se speciální péčí o pacienty s Alzheimerovou chorobou a stařeckou demencí. Zahájením stavby se samozřejmě vytváří prostor pro budoucí rozvoj tohoto typu služeb v našem regionu,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kubis.             

Nové zařízení výrazně přispěje ke zvýšení dostupných kapacit jak pro osoby s potřebou nepřetržité péče, tak i pro zájemce z řad doposud soběstačných seniorů v celém regionu Karlovarska. „Velmi si cením aktivit investora a budoucího provozovatele nového pobytového zařízení pro naše seniory a nemocné spoluobčany. Jeho přínos spatřuji nejen ve specifické péči, kterou budoucím klientům nabídne, navíc v důstojném a moderním prostředí. Existence nového domova pro seniory bude mít i pozitivní dopad na rodinná pouta. Blízkost a nepřerušení vazeb je pro klienty i jejich rodinné příslušníky naprosto klíčové, často i rozhodujícím faktorem při volbě mezi domácí péčí a pobytem v zařízení s péčí profesionálů. Vzhledem k tomu, že kapacita městského domova pro seniory je dlouhodobě naplněná, a to i přes nedávné navýšení počtu lůžek, má pro město Karlovy Vary tento projekt ohromný význam. Momentálně evidujeme zhruba stovku žádostí a týdně se na možnost umístění v domově pro seniory informuje tři až pět osob. I to dokládá, jak potřebný tento projekt je. Ve městě a okolí totiž přibývá obyvatel v seniorském věku a osob se sníženou soběstačností, ať už z důvodu věku nebo špatného zdravotního stavu,“ uvedla primátorka města Karlovy Vary Andrea Pfeffer Ferklová.             

„Místo klidného stáří a nekonečné hledání důstojné péče pro ty nejbližší. To byla má osobní zkušenost, která mě před lety přivedla na myšlenku vybudovat zařízení, v němž by v rodinné atmosféře dostali senioři nejmodernější dostupnou péči a rodina možnost zajistit vhodné místo pro své blízké, kteří ztratili schopnost samostatně obstarat své základní životní potřeby,“ vysvětlil jednatel společnosti KVDS s.r.o. Jakub Erben. „V zahraničí je dlouhodobě přístup k soukromým investorům v oblasti sociálních služeb velmi pozitivní a jsem moc rád, že jsme zde na Karlovarsku při budování potřebných kapacit vnímáni jako rovnocenný partner a že nám Karlovarský kraj i město Karlovy Vary důvěřují a vnímají nás jako odborníka,“ doplnil Jakub Erben.     

Domov seniorů Karlovy Vary bude nabízet pobytové sociální služby typu Domov pro seniory a Domov se zvláštním režimem. Třípatrová budova nabídne komfortní a plně vybavené jednolůžkové a dvoulůžkové pokoje se sociálním zařízením a polohovacími lůžky pro seniory. V každém patře bude pro klienty vybudována společenská místnost plnící též funkci jídelny a prostoru pro společné aktivity. Domov bude vybaven i službami kadeřníka, manikúry, pedikúry a rehabilitace. Bude také plně bezbariérový.  „Budova bude dispozičně uzpůsobena tak, aby klienti měli v dosahu veškerý servis, aby i přes poměrně velkou kapacitu dýchala rodinnou atmosférou a senioři se zde cítili dobře,“ popisuje Jakub Erben. Obyvatelé Domova i jejich návštěvy budou moci využít také zelené plochy okolo nedalekého jezírka. Investor počítá i s dostatečnou kapacitou parkovacích ploch pro návštěvy.
Za stránku zodpovídá Bc. Jitka Čmoková
Datum aktualizace 15. 7. 2020 - 14:31