Domů Aktuality Ostrov a Dasnice uspěly v soutěži Obec přátelská rodině a seniorům

Ostrov a Dasnice uspěly v soutěži Obec přátelská rodině a seniorům

​Každoroční soutěže „Obec přátelská rodině a seniorům“, kterou pořádá Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR ve spolupráci s partnery, se letos zúčastnilo na 82 obcí a měst. Vítězná sídla získávají příslib poskytnutí neinvestiční dotace ze státního rozpočtu na rok 2020 ve výši 15,5 milionu korun. Mezi oceněnými nechybí ani zástupci z našeho kraje. Ostrov obsadil druhé místo v kategorii od 10 001 do 50 000 obyvatel. Druhá příčka patřila také Dasnicím, a to v kategorii do 1 000 obyvatel.

„Senioři a rodiny patří mezi zranitelné skupiny, které musíme podporovat a hájit jejich zájmy. Díky této soutěži máme možnost podpořit snahu obcí o vytváření prostředí přátelského rodině a seniorům. Obce jsou totiž lidem nejblíž, přesně vědí, co je trápí a co potřebují. Navíc nápady, které se rodí na lokální úrovni, jsou často skvělou inspirací pro řešení problémů na celostátní úrovni. A právě v obcích se ukazuje, co je v praxi opravdu funkční a co ne,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová během slavnostního vyhlášení výsledků v pražském Lichtenštejnském paláci.

O titul „Obec přátelská rodině 2020​“ a „Obec přátelská seniorům 2020“ se mohly ucházet všechny obce České republiky, včetně jednotlivých obvodů statutárních měst. Své síly poměřovaly v pěti velikostních kategoriích podle počtu obyvatel. Finanční prostředky jsou nejčastěji využívány na pořádání různých kulturních akcí, které jsou možností pro setkávání a aktivní komunitní život, za účelem vzdělávání veřejnosti, poskytování různých typů poradenství, organizace seminářů či mezigeneračních aktivit. Podrobné výsledky soutěže najdete pod tímto odkazem.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 25. 6. 2020 - 14:07