Domů Aktuality Církevní památky v kraji se po roce opět otevřou veřejnosti

Církevní památky v kraji se po roce opět otevřou veřejnosti

V pátek 12. června se otevřou brány kostelů a modliteben v Karlovarském kraji. Dvanáctý ročník „Noci kostelů“ se letos koná v náhradním termínu, a to s ohledem na omezení způsobená pandemií koronaviru. I v letošním roce převzal záštitu nad touto tradiční akcí hejtman Karlovarského kraje Petr Kubis.        
            
Noc kostelů nabízí možnost objevovat krásy uměleckých a architektonických pokladů, kterými se tyto památky pyšní. V tento den sem ale také mohou přicházet lidé rozjímat při večerním doprovodném programu. Ten je pro návštěvníky v Karlovarském kraji připravený na pětadvaceti místech, která se letos k akci připojila.  

První Noc kostelů se uskutečnila v Rakousku v roce 2005. Myšlence o konání této akce ale předcházela spíše náhoda, kdy kostelník nechal v jednom z vídeňských kostelů večer během úklidu otevřený kostel a zjistil, že právě otevřené dveře ve večerní atmosféře jsou pozváním pro kolemjdoucí vstoupit. Akce pak vzbudila takový zájem, že v roce 2009 poprvé, už ne dílem náhody, proběhla i u nás.              
     

Například v kostele svaté Anny v Sedleci jsou na programu prohlídky prostor poutního místa a kostelních zvonů s výkladem, seznámení s místními varhany z 18. století i s ukázkou hry na tento historický unikát. V Bečově nad Teplou budou moci návštěvníci posedět u ohně na farní zahradě a seznámit se s podobou plánované rekonstrukce. Zajímavou prohlídku pak přichystali také v kostele Navštívení Panny Marie ve Skokách, kde bude otevřena nově zrekonstruovaná márnice s výstavou pohřebnictví. Další kostely a modlitebny pak připravily mše, řadu hudebních vystoupení a přednášek.              
  

Kompletní seznam památek, které se do akce zapojily, naleznete na webových stránkách akce.
Za stránku zodpovídá Bc. Jitka Čmoková
Datum aktualizace 10. 6. 2020 - 13:38