Domů Aktuality Kraj nechá otevřít od 1. dubna 2020 odběrové místo v Chebu

Kraj nechá otevřít od 1. dubna 2020 odběrové místo v Chebu

Ve středu 1. dubna 2020 bude pro testování na nákazu koronavirem otevřeno další odběrové místo v kraji, a sice v areálu nemocnice v Chebu. Dohodl se dnes na tom hejtman Karlovarského kraje se zástupci nemocnic, praktických lékařů, hygieniků i hasičů.

„Jsme přesvědčeni, že když teď máme dostatek výtěrovek, tedy odběrových setů, a praktičtí lékaři i hygienici budou k testování indikovat stoupající počet lidí, je třeba zahájit provoz odběrového místa v areálu chebské nemocnice. Toto opatření je důležité i z toho pohledu, že máme na Chebsku vyšší počet nakažených, navíc se obáváme i šíření nákazy ze strany přeshraničních pracovníků. Kromě tohoto odběrového místa zůstává dále v provozu odběrové místo v nemocnici v Karlových Varech a dvě odběrové sanity, které zajíždějí provádět odběry přímo v domácnostech po celém kraji,“ upřesnil hejtman.

Občané našeho regionu, kteří se necítí dobře a mají pocit, že jejich příznaky souvisejí s nemocí COVID-19, musí kontaktovat telefonicky praktického lékaře. Ten posoudí aktuální stav a v případě podezření, že by se mohlo jednat o onemocnění COVID-19, indikuje člověka k provedení testu. Pokud praktický lékař není telefonicky k zastižení, je třeba kontaktovat telefonem linky IZS: 950 380 180,950 370 180. Po následné telefonické výzvě se indikovaný dozví, kdy a kde je třeba navštívit odběrové místo. Vozem přijedou indikovaní lidé na toto místo v Karlových Varech a v Chebu. V případě, že nemohou řídit, se domluví na návštěvě jedné ze dvou odběrových skupin v domácnosti. „Budou-li naši občané takto odpovědní a v případě zdravotních problémů hned budou situaci řešit a spojí se se svým lékařem, mohou svým přístupem mnohem lépe ochránit své rodiny a blízké a nešířit nákazu dál,“ uzavřel hejtman.
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 30. 3. 2020 - 14:43