Domů Aktuality Karlovarský kraj na další posily z Armády ČR spoléhat nemůže, i přesto zostří opatření pro pendlery

Karlovarský kraj na další posily z Armády ČR spoléhat nemůže, i přesto zostří opatření pro pendlery

Karlovarský kraj chce rozšířit opatření, která by účinněji bránila rozšíření nákazy koronavirem prostřednictvím pendlerů denně překračujících hranice s Německem. Hejtman Petr Kubis také apeloval dopisem na předsedu Ústředního krizového štábu Romana Prymulu, aby vedení státu rozhodlo o neprodleném uzavření hraničního přechodu do SRN na Božím Daru. Omezilo by se tak riziko nákazy, a hasiči, policisté i celníci by mohli soustředit své síly na zbývající přechody Pomezí nad Ohří a Vojtanov.
​​
Policie ČR ve spolupráci s dalšími složkami, tedy s hasiči a s celníky, bude mít na základě chystaných opatření za povinnost zastavit každého z lidí pracujících v zahraničí a zanést informace do systému Microrescue, díky kterému budou mít přehled všechny složky včetně nemocnic a hygieniků. „Poblíž přechodů vzniknou kontrolní místa, kde bude všem pendlerům povinně změřena teplota. Ty, kteří budou mít teplotu a symptomy onemocnění COVID-19, zanese policie nebo hasič do systému Microrescue a provede jim zápis do pracovní knížky. Tito lidé dostanou leták s upozorněním, že mají obratem kontaktovat praktického lékaře, který situaci posoudí a navrhne karanténu.  Bude-li takový člověk poté odeslán hygieniky na odběrové místo, už tam o něm budou mít záznam, že jde o pendlera. Vzhledem k tomu, že tento systém bude náročnější na zabezpečení, požádal jsem Ústřední krizový štáb jednak o navýšení počtu vojáků naší armády, ale obrátil jsem se i na Krajské vojenské velitelství v Karlových Varech s žádostí o posílení systému o pomoc aktivních záloh. Zatím ale bez odezvy,“ vysvětlil hejtman Petr Kubis. V případě, že kraj nezíská armádní posily, byla by kontrolní místa zřízena přímo na přechodech.

Hejtman zároveň s krajským policejním ředitelem Petrem Macháčkem na hraničním přechodu v Pomezí nad Ohří vytipoval místo pro zřízení kontrolního stanoviště, kde budou probíhat záchyty pendlerů. Obdobná místa by měla vzniknout také poblíž hraničního přechodu ve Vojtanově a na Božím Daru. „V případě hraničního přechodu na Božím Daru žádáme předsedu Ústředního krizového štábu ČR o úplné uzavření přechodu. Jednak by se mohly posílit zbývající dva přechody a nově vznikající kontrolní místa, za druhé jsou tam v poslední době nepříznivé povětrnostní podmínky, které samotné provádění kontrol komplikují,“ dodal hejtman. Kontrolní místa budou v provozu v době, kdy jsou otevřeny uvedené hraniční přechody.

 
Postup na kontrolním místě:
1. Každý pendler povinně bude směřován na kontrolní místo
2. Na kontrolním místě se podrobí měření teploty
3. Bude-li mít teplotu a příznaky nákazy koronavirem, je zanesen do systému Microrescue.
4. Bude mu proveden zápis do pracovní knížky
5. Zachycený člověk s teplotou dostane leták s upozorněním, že má kontaktovat praktického lékaře, vysvětlit situaci, lékař rozhodne o karanténě (Pokud by pendler takto nepostupoval, podle záznamu v systému Microrescue se to zjistí při následné další kontrole na hranicích)
6. Během karantény nesmí na základě opatření vlády překročit hranice
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 23. 3. 2020 - 08:52