Domů Aktuality Zástupci nemocnic s vedením kraje jednali o zásobování ochrannými prostředky

Zástupci nemocnic s vedením kraje jednali o zásobování ochrannými prostředky

​Vedení Karlovarské krajské nemocnice a nemocnice v Sokolově dnes jednalo s představiteli Karlovarského kraje o dodávkách respirátorů a dalších ochranných prostředků. Respirátory od Ministerstva zdravotnictví ČR převzali na krajském úřadě zástupci karlovarské nemocnice a Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje. Část respirátorů půjde do sokolovské nemocnice. Zásobeny budou také lékařské pohotovostní služby v Karlových Varech, v Nemocnici Sokolov, v Chebu a v Mariánských Lázních.

Během dneška vyrazilo do ordinací praktických lékařů pro děti a dorost a pro dospělé 12 skupin hasičů a zaměstnanců krajského úřadu, kteří vezli každému z praktiků 8 kusů respirátorů. „Pokud by se nepodařilo praktické lékaře zastihnout, počítáme s tím, že by si respirátory vyzvedli do středy 18. března na krajském úřadě v časech od 8 do 15 hodin,“ upřesnil krajský radní Jan Bureš. 
V kraji se bude rozšiřovat s platností do konce tohoto týdne také zubní pohotovost, a to v Sokolově a v Chebu, kde dosud působil stomatolog jen o víkendu. Nyní bude pohotovostní služba zajištěna i v pracovních dnech. Stejně je tomu v Karlových Varech. Každá zubní pohotovost rovněž získá od kraje po 50 kusech respirátorů.

Karlovarský kraj rozhodl ale rovněž o tom, že zašle respirátory pro léčebny dlouhodobě nemocných. „Navíc dnes v noci přišla dodávka 1950 kusů ochranných pomůcek od Správy státních hmotných rezerv. Tu rozdělíme mezi jednotlivé poskytovatele sociálních služeb v regionu, distribuce podle stanoveného klíče začala teď odpoledne,“ vysvětlil hejtman Petr Kubis.

Kraj také objedná kontejnery pro zřízení tří odběrných míst, pro která vytipuje místa v okresech Karlovy Vary, Sokolov a Cheb. „Pověřili jsme obce s rozšířenou působností, aby vytipovaly vhodné území. V těchto odběrných místech by se prováděly odběry, nicméně je nutné zdůraznit, že pouze těch lidí, kteří mají klinické příznaky nákazy a byli indikováni k odběru hygienikem, nebo praktickým lékařem,“ uvedl hejtman Petr Kubis s tím, že podrobnější informace získá veřejnost, jakmile budou odběrná místa zřízena.
 

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 16. 3. 2020 - 17:02