Domů Aktuality Rok 2020 bude patřit Valdštejnům

Rok 2020 bude patřit Valdštejnům

​Muzeum Cheb se připojilo k celostátnímu cyklu Národního památkového ústavu „Po stopách šlechtických rodů“, jehož cílem je připomínat kulturní, společenské a historické odkazy významných aristokratických rodů. Pro letošek byli vybráni „Valdštejnové – lvi ve službách císařů“  a návštěvníci, kteří zavítají do Chebu, se mají rozhodně na co těšit. Včera byla před muzeem symbolicky uctěna památka Albrechta Valdštejna a připomenuta jeho tragická smrt v roce 1634.

„Návštěvníci se s historií rodu mohou seznámit během celé řady tematických akcí, z nichž nejvýznamnější budou chebská Muzejní noc 23. května, v rámci níž dojde k otevření další místnosti Valdštejnského okruhu pro veřejnost, a Dny evropského dědictví 19. září, které budou cyklus těchto akcí symbolicky zakončovat. V ročním programu Muzea Cheb nebudou chybět kostýmované prohlídky Valdštejnského okruhu, valdštejnské kino s projekcí filmů v romantických kulisách muzea a přednáška Invitia Invidia o Albrechtovi z Valdštejna v den výročí jeho narození 15. září,“ upřesnila ředitelka muzea Martina Kulová.

Muzeum Cheb nezapomene ani na dětské návštěvníky. Speciální akcí pro děti bude 27. března Noc s Andersenem a Valdštejnem. Školy mohou po celý rok navštěvovat speciální valdštejnský muzejní program pro děti. Součástí tohoto projektu bude také vytvoření nové haptické stezky Valdštejnským okruhem nejen pro nevidomé a chybět nebudou ani nové, zcela originální valdštejnské propagační předměty.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 26. 2. 2020 - 15:27