Domů Aktuality ​Hlasující vybrali nejkrásnější alej v kraji

​Hlasující vybrali nejkrásnější alej v kraji

​Víte, která alej je v našem regionu nejkrásnější? V devátém ročníku ankety Alej roku soutěžilo za Karlovarský kraj celkem pět stromořadí, a sice z Hrozňatova, Hřebenů, Lipoltova, Jáchymova a Tisové. Nejvíc hlasů nakonec získala Císařská alej v Jáchymově, jež vznikla na přelomu 19. a 20. století. Je přibližně 900 metrů dlouhá a svým návštěvníkům nabízí nádherné výhledy do krajiny.

Oblíbenou anketu pořádá nezisková organizace Arnika. Jejím cílem je přitáhnout pozornost veřejnosti k alejím, které patří ke zdravé a fungující krajině. „V devátém ročníku soutěžilo rekordních 96 alejí a stromořadí ze všech krajů České republiky, kterým svůj hlas poslalo více než 7,5 tisíce lidí. Jsme nadšeni, že rok od roku počet nominovaných alejí stoupá. Je vidět, že lidé mají o aleje zájem a na krásná zákoutí naší krajiny jsou patřičně hrdí,“ uvedla Karolina Kostićová z Arniky.

Vítěznou regionální alej pod vrchem Klobouk tvoří sto let staré zachovalé lípy. Jedná se o klidné a tiché místo pro příjemnou procházku. Návštěvníci z ní uvidí například haldu po dolování z dolu Svornost, jáchymovskou sjezdovku či špitální kostel. Zároveň se pod nimi rozevírá lázeňské údolí s dominantním hotelem Běhounek. V celorepublikovém kole se Císařská alej umístila na krásném 27. místě. Prvenství v anketě tentokrát získala památná alej u Rakovnického potoka.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 30. 1. 2020 - 14:33