Domů Aktuality Olympiáda dětí a mládeže zná jména prvních vítězů

Olympiáda dětí a mládeže zná jména prvních vítězů

​Po nedělním slavnostním zahájení vstoupily Hry IX. zimní olympiády dětí a mládeže do svého prvního soutěžního dne. Souboje o branky, body a vteřiny se rozhořely v osmi sportech od Chebu až po Klínovec a umoudřilo se i počasí, které závodníkům nadělilo tolik potřebné sněhové vločky. Pro náš kraj získali bronzové medaile karatisté Kateřina Štecová a Karel Benda a stříbro přidal v lyžařském orientačním běhu Marek Štěrba.

Na sportoviště jako první vjeli snowboardisté, kteří měli na programu paralelní obří slalom. Ve všech čtyřech kategoriích si velmi dobře vedl Moravskoslezský kraj, v kategorii mladších dívek pak zazářil kraj Ústecký. Na hřebenech Krušných hor si první disciplínu odbyli i závodníci v alpském lyžování. Přemostěná sjezdovka při obřím slalomu nejvíce sedla žákům Jihomoravského kraje a žákyním Královéhradeckého kraje. V areálu Eduard odstartovali olympijské zápolení také závodníci v lyžařském orientačním běhu. V první ze tří disciplín, sprintu, si nejvíce bodů do celkového pořadí připsaly liberecké žačky a pražští žáci.

Na ostrovském zimním stadionu krasobruslařům v kategorii mladších chlapců propozice předepsaly pouze volné jízdy, kategorie starších dívek a chlapců si odjely krátký program a soutěž pro ně vyvrcholí v úterý. Mariánskolázeňská sportovní hala patřila karate, konkrétně turnaji jednotlivců i týmů v kata. Mezi jednotlivci – dívkami zazářila děvčata z Jihomoravského kraje, chlapecké kategorie byly vyrovnanější a největší počet bodů do tabulky pro svůj kraj zajistili karatisté Moravskoslezského kraje. V týmové soutěži pak prvenství získal Ústecký kraj a Liberecký kraj. Nabitý program měly hokejové stadiony v Karlových Varech a Chebu, oba odbavily sedm turnajových utkání, stejný počet je čeká i v úterý. Soutěžit se začalo i v Olympijském domě v Thermalu. První vystoupení za sebou mají hudebníci ve hře na elektronické klávesové nástroje, pět kol odehráli šachisté v turnaji jednotlivců. Kromě olympioniků a jejich doprovodu se Spa Hotel Thermal otevřel i návštěvníkům z řad široké veřejnosti, pro které je připraven zajímavý program.

Po prvním dni zůstává bez bodové ztráty pět krajů, a sice Moravskoslezský kraj, Ústecký kraj, Olomoucký kraj, Kraj Vysočina a Hlavní město Praha. Až do 24. ledna mohou zájemci sledovat jednotlivé sporty na programu ČT sport, na iVysilani a na HbbTv. Česká televize přinese denně 5 až 8 hodin živých přenosů. Příznivci královské hry se pak také mohou podívat na online přenos ze všech 28 partií na webu šachového klubu Spartak Chodov. Všechny potřebné informace o dění na Olympiádě dětí a mládeže, včetně kompletních výsledků a pozvánek na doprovodné akce, najdete v mobilní aplikaci ODM2020 a na https://odm.olympic.cz/2020, https://www.facebook.com/olympioniciODM či Instagramu: @odm.gang.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 21. 1. 2020 - 09:44