Domů Aktuality Evropské uhelné regiony podepsaly společné prohlášení

Evropské uhelné regiony podepsaly společné prohlášení

​V německém Görlitz se v uplynulých dnech uskutečnilo setkání Platformy pro uhelné regiony v transformaci. Vedle zástupců Evropské komise, německých, polských či španělských uhelných regionů se akce zúčastnila také hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová a představitelé dalších českých uhelných krajů.

Plánovaný útlum těžby uhlí a výroby elektřiny z uhlí způsobí zásadní změny, které budou mít významné dopady na zaměstnanost v uhelných regionech a sociální strukturu. Proto evropské regiony kladou důraz na přechod se spravedlivými a sociálně přijatelnými důsledky.  Významné jsou pro ně především investice do rozvoje infrastruktury, vědy a výzkumu, propagace a rozvoje pracovních sil za přispění strukturálních fondů z EU. Z toho důvodu také zástupci těchto regionů přistoupili k podpisu společného prohlášení. „Je to závěrečný dokument 14 uhelných oblastí z Evropské unie, v němž žádáme novou Evropskou komisi o podporu pro zajištění úspěšné transformace a rozvoje uhelných regionů. Jako hejtmanka jednoho ze tří českých uhelných regionů jsem pod prohlášení připojila podpis i za náš Karlovarský kraj. Shodli jsme se na tom, aby finanční prostředky z fondu pro “spravedlivý přechod” v částce 5 miliard euro šly do těchto uhelných regionů, třeba právě na tvorbu kvalifikovaných pracovních míst a na další projekty spojené s transformací. Bohužel začíná sílit tlak, ať je tento fond určen pro intenzivně uhlíkové regiony, kterých je v EU cca 200, což by mělo pro náš region negativní dopad a určitě by se tak nenaplnil název fondu, který by měl „spravedlivý přechod“ zajistit,“ uvedla hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová. T

Transformační fond (Just Transition Fund), o jehož vznik se zasazují evropské politické špičky, má pomoci regionům ve spravedlivém přechodu a finančně podpořit významné investice a transformační projekty.
 

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 26. 11. 2019 - 15:25